Uitgelicht

Film

Phenomenon (John Turteltaub, 1996, VS). Reclamefilm voor Scientology. John Travolta is perfect gecast als de niet bijster snuggere automonteur die op zijn 37ste verblind wordt door een lichtflits en vervolgens een buitengewone intelligentie aan de dag legt. Hij gebruikt niet langer een schamele tien, maar de volle honderd procent van zijn brein. En bereikt aldus in één klap de toestand van ‘clear’ waarvoor gewone mensen een leven lang dianetics moeten bedrijven en een aantal jaarsalarissen dienen op te hoesten. BBC 1, 00.35-02.35u.

Informatief

Richard Wagner. Op deze tweehonderdste geboortedag van de Duitse componist drie programma’s. Wagnerwahn is een met nagespeelde scènes en animaties aangevulde documentaire over zijn leven, vanaf het moment dat hij gezocht werd voor zijn deelname aan de revolutie van 1849. Om 21.45u volgt een opname van het verjaardagsconcert eerder vanavond in Bayreuth (met o.a. Eva-Maria Westbroek) en tot slot wordt om 23.50u de zwijgende film Richard Wagner (Carl Froelich, 1913) vertoond. Arte, 20.15-01.30u

Jean-Claude Brialy, le goût des autres. Documentaire over de Franse acteur, regisseur, scenarioschrijver en auteur die in meer dan honderd films speelde en een exponent was van de nouvelle vague. Jean-Claude Brialy (1933-2007) trad op in films van onder meer Godard, Truffaut, Malle, Chabrol en Rohmer. Deze terugblik werd geheel opgenomen in Brialy’s kasteeltje in Monthyon en in zijn Théâtre des Bouffes-Parisiens. Met herinneringen van o.a. Nana Mouskouri, Pierre Arditi en Claudia Cardinale. TV5, 21.00-22.35u.

Eingesperrt, um frei zu sein. Achter de hoge muren van het 700 jaar oude kasteel Hoheneck in het Erz-gebergte werden in de DDR-tijd duizenden vrouwen gevangen gehouden in overbevolkte, ijskoude cellen. Politieke gevangenen zaten tussen moordenaars, soms met 21 vrouwen in 1 cel: een bewuste intimidatiepolitiek van de directie. Voormalige gevangenen en bewakers praten over deze zwarte bladzijde. Canvas, 21.40-22.30u.

Drama

Carlos. Deel 1 van driedelige biopic over Illich Ramirez Sanchez, alias Carlos de Jakhals. De in 1949 geboren Venezolaan sloot zich in 1970 aan bij het marxistisch-leninistische Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP). Hij werd in 1975 bekend door zijn leidinggevende rol bij de bloedige overval (3 doden) van zijn groep op een bijeenkomst van de OPEC in Wenen. In 1997 werd hij in Frankrijk tot levenslang veroordeeld. TV5, 00.05-01.45u.

Radio

John Scofield Organic Trio. Jazzgitarist Scofield (1951), Hammond B3-organist Larry Goldings en drummer Greg Hutchinson geven een draai aan het fenomeen orgeltrio. Opname van 16 maart jongstleden. Radio 6, 23.02-01.00u.