Aanleg Tweede Maasvlakte uiteindelijk 150 miljoen goedkoper

Om de Tweede Maasvlakte voor de scheepvaart toegankelijk te maken wordt de tijdelijke dam tussen de Yangtzehaven en het binnenmeer van Maasvlakte 2 weggegraven. Foto ANP / Michael Kooren

De aanleg van de Tweede Maasvlakte heeft honderdvijftig miljoen euro goedkoper uitgepakt dan was begroot. De uitbreiding van de Rotterdamse haven heeft uiteindelijk 1,55 miljard euro gekost. Dat maakte het havenbedrijf vanochtend bekend, op de dag van de opening van de Tweede Maasvlakte.

De kosten werden in 2006 nog op 1,7 miljard euro geraamd, schrijft persbureau Novum. Daarnaast werd nog rekening gehouden met een post onvoorziene kosten van tweehonderd miljoen euro. In februari werd al bekend dat de haven een flink deel van de lening van het rijk om de uitbreiding te bekostigen, terugbetaalde, omdat de kosten lager uitvielen. Het ging toen om 290 miljoen euro van een lening van in totaal 726 miljoen euro.

Lagere kosten door goedkope alternatieven

Volgens het havenbedrijf zijn de kosten onder meer lager uitgevallen doordat voor enkele grote kostenposten goedkopere alternatieven zijn gevonden. Zo is een massieve dijk vervangen door een halfopen blokkendam. Volgens de haven is dat net zo veilig. Ook is een dure uitlaat voor het koelwater van een energiecentrale vervangen door een smal kanaaltje.

Het havenbedrijf heeft naar goedkope alternatieven gezocht vanwege de onzekere economische vooruitzichten, zegt onze economieredacteur Renée Postma. “Ze hebben telkens goed op het geld gelet, ook omdat het perspectief onzeker is door de economische crisis.”

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) opent de Tweede Maasvlakte vanmiddag. Zo’n 25 schepen, waaronder klassieke driemasters en een containerschip, varen via het Yangtzekanaal naar de Tweede Maasvlakte.

    • Pim van den Dool