‘Tristan van der V. niet doorgelicht voor wapenvergunning’

Tristan van der V., die in april 2011 zes mensen doodschoot in een winkelcentrum van Alphen aan den Rijn, is niet of nauwelijks doorgelicht voordat hem een wapenvergunning werd verstrekt. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend.

De krant baseert zich op het verhoor met de toenmalige voorzitter van de schietvereniging, Steven Krimpenvoort, dat gisteren plaatsvond in de rechtbank van Den Haag. Die zaak vindt plaats omdat twee slachtoffers die de schietpartij overleefden willen onderzoeken of er iemand aansprakelijk is voor de schade die ze hebben geleden. Krimpenvoort is voorzitter en schietbaancommandant en was zodoende verantwoordelijk voor de wapenvergunning van Van der V.. Andere getuigen zijn de broers in wiens winkel het wapen gekocht werd, Tristans vader en iemand die lange tijd werd gezien als tweede verdachte.

Krimpenvoort wist niet dat Van der V. met psychische problemen kampte en daarvoor opgenomen was geweest of dat hij een zelfmoordpoging had gedaan. Dat de ouders van Tristan het verenigingsbestuur over zijn opname hebben ingelicht, was bij hem ook niet bekend. En hoewel het de standaardprocedure is dat iemand tot vier jaar voor de aanvraag wordt gescreend, is dat vermoedelijk niet gebeurd. Justitie verstrekt hem een Verklaring Omtrent Gedrag.

Bij de schietpartij kwamen zes mensen om en raakten zestien mensen gewond. Van der V. pleegde na zijn daad ter plekke zelfmoord.

    • Peter Zantingh