The Griswolds gaan op reis en nemen mee...

De Australische indieband bestaat pas sinds februari 2012, maar is al op wereldtour Next stop: Nederland Zanger Christopher Whitehall vertelt wat op tour absoluut mee moet

Er zit iets in het water in Australië en Nieuw-Zeeland. Op het Amsterdamse London Calling-festival, speelden sinds de oprichting van het festival in 1992 niet eerder zo veel bands uit die regio.

Op deze editie zijn Velociraptor, Unknown Mortal Orchestra, The Phoenix Foundation, Jagwar Ma en The Griswolds geboekt. En die komen, jawel, allemaal uit Australië en Nieuw-Zeeland.

Hoe dat komt? „Op de een of andere manier verschuift de interesse als er niet zoveel gebeurt in Engeland”, zegt programmeur Ben Kamsma. „Iemand zei laatst tegen me dat Engeland geen zomer heeft. In Australië schijnt eigenlijk altijd de zon.” Van de acts die op London Calling zijn geboekt verwacht de programmeur in het bijzonder veel van The Griswolds.

Deze inwoners van Sydney bewijzen dat je met één catchy liedje – ‘Heart of a Lion’ – heel ver kunt komen. 3FM heeft de enorm dansbare single veel gedraaid; iTunes Nederland maakte het liedje single van de week.

Zanger Christopher Whitehall en gitarist Daniel Duque-Perez begonnen The Griswolds pas in februari 2012. Toch speelden ze al op belangrijke lokale festivals als Parklife, Homebake en Secret Garden en mochten mee als voorprogramma van de Britse indieband Django Django op tournee door Australië. Onlangs tekende de band hun eerste platendeal bij het New Yorkse label Wind Up Records.

Zoetgevooisde vocalen, ritmische drums en zoveel kleur dat je glazuur spontaan van je voortanden barst: de Australische indiepopband heeft over alles goed nagedacht. Dat hoor je (gelikte producties) en dat zie je (tie-dye T-shirts met alle kleuren van het Indiase Holi-festival). Volgende week komt de band naar Nederland. Zanger Whitehall beschrijft het tourleven van de band aan de hand van ‘essentialia’ die in de bus horen.

1. Een schilderij

„Gitarist Dan en ik hebben drie honden: Theo, Bonzai en Kiba. Honden zijn mooie, loyale beesten, ze geven je veel liefde. Het schilderij heb ik gemaakt toen we alleen nog Theo (rechts) en Kiba hadden. Ze zijn gewend om bij me in bed te slapen, nu is het hun bed en mag ik blij zijn dat ik erbij mag. Als ik beweeg worden ze boos. Het schilderij nemen we altijd mee op tour en dan hangen we het op in onze hotelkamers, zo voelt het wat meer als thuis.”

2. Tequila

„We drinken al-tijd tequila. Tequila is eigenlijk de steunpilaar van ons bestaan. We hebben er al onze belangrijke creatieve beslissingen mee genomen: onze bandnaam, het idee voor onze eerste videoclip. Toen we onze eerste liedjes schreven... nee, eigenlijk altijd wanneer we liedjes schrijven, drinken we het. Op het podium hebben we ook altijd een fles staan, in de tourbus, in de studio. We zijn nu bezig met ons debuutalbum, waarvoor we in onze hotelkamers demo’s produceren op vrije dagen.”

3. Elektronische sampler

„We gebruiken een boel samples in onze muziek, naast traditionele drums, gitaren en toetsen. Daardoor jammen we live minder. We hebben een redelijk vast patroon waarin we spelen. In de toekomst zou ik het wel graag wat losser willen, en meer van de gesamplede instrumenten live willen spelen want dat vind ik ook leuker om naar te kijken. Deze gekleurde sampler is van mij. Hij is al zes keer uit de tourbus gevallen. Eén keer viel hij zo hard dat je nu elke keer als je ’m oppakt wat hoort rammelen van binnen. Het is een constant onderwerp van onze grappen want het is net alsof we er alles mee kunnen doen, hij wil maar niet stuk. Maar ik krijg zo’n voorgevoel dat-ie stuk gaat op tour.”

4. Kleurige kledij

„Ik speelde ooit in een punkband, onze gitarist Dan speelde in een goth-metal band. We waren die geijkte zwarte spijkerbroek en dat zwarte shirt zat. We houden van feest en willen dat feestgevoel ook overbrengen op het publiek. Vandaar ook het gekleurde poeder in de video ‘Heart of a Lion’. We hebben er 100 kilo van besteld voor die videoclip. Dat werd echt een smeerboel. Je kunt het wel afwassen, maar alle blonde mensen hadden nog lang, roze haar. We moesten ook alles overschilderen. Duurde vijf dagen, maar je kon nog steeds roze door de verf heen zien. De eigenaresse van de studio moest eerst huilen maar niet veel later werd ze heel boos.”

5. Een bloemenlegging

„Deze legging draag ik bij ieder optreden. Het is het meest comfortabele kledingstuk dat je op het podium kunt dragen, en hij ziet eruit als een partybroek. Hij komt uit Byron Bay, Australië. Iedereen rookt er wiet, trommelt in parken aan het strand, omgeven door bos. Daar zou ik ooit wel willen wonen.”

6. Fanshirts

„Deze fanshirts werden naar ons toegegooid op festivals in Australië. Die witte kreeg ik bijna in m’n gezicht, maar ik trok hem meteen aan. Dat was niet zo’n puik plan want het bleek een heel klein meisjesshirt te zijn: het leek wel een korset, zo strak zat het.”

7. De oorbel

„Die oorbel was een cadeautje van mijn moeder voor mijn verjaardag, nu drie jaar terug. Ik heb ’m bij elk optreden dat we ooit gedaan hebben gedragen. Het doet me denken aan mijn familie thuis en hoeveel ze me steunen. Als ik hem in doe voor elk optreden denk ik daaraan, en dat we daarom al zo ver zijn gekomen. ”

The Griswolds live: vanavond De Unie, Rotterdam; vrijdag Merleyn, Nijmegen; zaterdag London Calling, Amsterdam en, ook zaterdag, That’s Live (BNN), Hilversum, aanmelden via thatslive.bnn.nl

    • Judith Laanen