Te koel en te nat

Voorlopig blijft het weer van slag en is het vooral veel te koud voor de tijd van het jaar. Na een nacht met al een aantal buien, vallen er donderdag overdag in het hele land meer buien. Die kunnen plaatselijk vergezeld gaan van onweer en hagel. Tussen de buien door zien we heel soms de zon even, maar bewolking houdt de overhand. Er staat een stevige noordwestenwind die langs de kust af en toe aanwakkert tot een volle windkracht 6.

De temperatuur komt op hooguit 10 graden, maar kan tijdens een bui zo maar dalen tot een graad of 6 a 7; zelfs midden op de dag. Dat is uitzonderlijk koud voor mei.

Dat geld niet alleen voor Nederland. Op de hoogste bergen van Sauerland en de Harz kan het zelfs tot sneeuwval komen. Vanzelfsprekend gebeurt dat op uitgebreidere schaal in de Alpen, als de koude lucht daar vrijdag arriveert.

Vrijdag vallen hier nog altijd buien, afgewisseld door enkele spaarzame kortstondige opklaringen. De temperatuur blijft op een bedroevend laag peil van zo’n 10 tot hooguit 12 graden in de middag. Normaal in deze tijd van het jaar is een middagwaarde van 19 graden.

In het weekend verbetert het weer niet noemenswaardig. Bewolking houdt ook dan de overhand, en zowel zaterdag als zondag vallen er ook buien.

De temperatuur wint misschien een graadje maar het blijft uitgesproken koel voor de tijd van het jaar.