Tachtigers naar de top

De tachtigjarige, Japanse stuntskiër Yuichiro Miura kan er niet gerust op zijn. Is hij aangekomen in de zuurstofarme ‘dodenzone’ van de 8.850 meter hoge Mount Everest in Nepal, blijkt een andere bejaarde hem op de hielen te zitten. En niet zomaar iemand, maar zijn Nepalese aartsrivaal Min Bahadur Sherchan, die hem wederom een vermelding in het Guinness Book of Records door de neus dreigt te boren. Beide mannen hopen de oudste te worden die de top van de Everest haalt.

In 2008, toen beiden nog jong waren, versloeg de Nepalees de toen 76-jarige Japanner met één dag tijdsverschil in de race naar de top. Ditmaal lijkt Miura, die de Everest ook al eens afskiede, een voorsprong te hebben. Sherchan is nog in het basiskamp en begint pas later deze week aan zijn beklimming van de top. Al heeft Sherchan een gehoorapparaat en staat hij in het basiskamp op achterstand, toch lijkt hij ook ditmaal de beste papieren te hebben. Hij is namelijk 81. (AFP)