Strijder tegen islam en homorechten

In de Parijse Notre-Dame pleegde een ideoloog van Frans extreem-rechts gisteren zelfmoord. Marine Le Pen steunt hem.

Dominique Venner

„Nieuwe, spectaculaire en symbolische daden zijn nodig om het verdoofde bewustzijn op te schudden en de herinnering aan onze afkomst weer op te wekken”, schreef de 78-jarige Dominique Venner gistermorgen op zijn blog. „We zijn aanbeland in een tijd waarin woorden bezegeld moeten worden met daden.”

Enkele uren later begaf de ideoloog van naoorlogs extreem-rechts en tegenstander van het homohuwelijk zich naar het altaar van de Notre-Dame en schoot zichzelf een kogel door de mond.

De inhoud van een brief die hij daar zou hebben achtergelaten is niet bekendgemaakt, maar de symboliek van zijn daad in de 850 jaar oude kathedraal in Parijs was niet mis te verstaan.

Voor de voorvrouw van extreem-rechts, Marine Le Pen, is er geen twijfel mogelijk: de zelfmoord van Venner was „volmaakt politiek”, twitterde de leider van het Front National, met wie Venner losvaste banden onderhield. Hij heeft „geprobeerd het Franse volk te doen ontwaken”, voegde ze daaraan toe. Enkele tientallen aanhangers van het Front hielden gisteravond een korte herdenkingsbijeenkomst op het plein voor de kathedraal aan de Seine.

Venner vocht als twintiger voor Frankrijk in Algerije. Na terugkeer sloot hij zich aan bij de nationalistische organisatie Jeune Nation, die later opging in de beruchte Organisation Armee Sécrète (OAS). De OAS streed met militaire en politieke middelen voor behoud van de Franse kolonie en probeerde onder andere in 1961 de Citroën DS van toenmalig president De Gaulle op te blazen.

Venner, die vele boeken publiceerde over wapens en militaire geschiedenis, schreef in zijn laatste blog te vrezen dat Frankrijk „in islamitische handen valt” en keerde zich daarnaast tegen de „verachtelijke wet” die het huwelijk openstelt voor homokoppels. Juist afgelopen weekend zette president Hollande zijn handtekening onder het besluit dat tot massaal protest van behoudend Frankrijk heeft geleid.

De anti-homohuwelijkactivisten die aanstaande zondag opnieuw de straat op gaan, zouden hun protesten moeten uitbreiden met de strijd tegen immigratie en de islam, schreef Venner. „Ik vind het nodig me op te offeren om de verpletterende lethargie te breken”, zou hij geschreven hebben in een brief aan vrienden, waaruit de rechtse radiozender Radio Courtoisie citeerde.

De Notre-Dame is gistermiddag volledig ontruimd. Ongeveer 1.500 mensen waren toen aanwezig. Het altaar, waar Venner zelfmoord pleegde, is niet publiek toegankelijk.

    • Peter Vermaas