Straks heeft China de hoogste prefab-wolkenkrabber ter wereld

In China wordt komende maand gestart met de bouw van wat het hoogste gebouw ter wereld moet gaan worden. 838 meter hoog, 220 verdiepingen, 104 liften. Ja, dat is dan toch weer tien meter hoger dan het huidige hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai.

De wolkenkrabber ‘Sky City’ wordt gebouwd in de Zuid-Chinese stad Changsha, de hoofdstad van Mao Zedongs geboorteprovincie Hunan met zeven miljoen inwoners (maps). Even om een idee te krijgen van de stad. Onze correspondent Oscar Garschagen schreef er eerder over:

“In Changsha zijn wijken gebouwd naar voorbeeld van Venetië met als toevoeging een kopie van de Parijse Pont Neuf. Straten met Amsterdamse grachtenhuizen, Italiaanse pallazi, Franse chateaux en Duitse Riegelhauser zijn overal te vinden in de zogeheten Europese wijken in de megasteden in zuid en westelijk China.”

Het gebouw biedt huisvesting voor zo’n 30.000 mensen. Naast wonen is er ruimte voor kantoren, scholen en zelfs een ziekenhuis. Het gehele plaatje wordt begroot op 470 miljoen euro.

De toren moet in recordtijd worden gebouwd: zo’n negen maanden. En dat is mogelijk omdat het pand uit de grond wordt gestampt met prefabonderdelen. Ter vergelijking: de bouw van de Burj Khalifa in Dubai nam ongeveer zes jaar in beslag.

    • Marije Willems