Senaatscommissie VS stemt in met nieuwe immigratiewet

Activisten betogen bij Capitol Hill voor de rechten van illegale immigranten.
Activisten betogen bij Capitol Hill voor de rechten van illegale immigranten. Foto AP / J. Scott Applewhite

Een commissie van de Amerikaanse Senaat heeft zich gisteravond met een stevige meerderheid achter een nieuwe immigratiewet geschaard. Dat meldt persbureau AP. Dertien van de achttien leden van de commissie, die zich bezighoudt met de rechtspraak, steunden de wet, waardoor die nu in de voltallige Senaat besproken kan worden.

“Yes, we can! Si, se puede”, schreeuwden activisten na de stemming in de Senaatscommissie. Ze verwezen daarmee naar de leus die Obama hanteerde bij zijn verkiezingscampagne voor het Witte Huis in 2008. Het hervormen van de immigratiewetgeving is een van de speerpunten van Obama’s tweede termijn.

De nieuwe immigratiewet geeft 11,5 miljoen illegale immigranten uitzicht op Amerikaans staatsburgerschap. Deze immigranten hebben werk, geen crimineel verleden en betalen belasting. Dat is de overgrote meerderheid van de illegalen.

Niet alleen krijgen miljoenen mensen uitzicht op een Amerikaans paspoort, ook wordt er een programma opgezet voor laagopgeleide arbeidskrachten uit het buitenland. Bovendien krijgen meer hoogopgeleide mensen een visum. De Amerikaanse overheid moet onder de nieuwe wet echter ook kostbare maatregelen nemen om illegale immigratie tegen te gaan. Zo wordt er 3,5 miljard dollar vrijgemaakt voor strenge bewaking van de Mexicaanse grens, waar de meeste illegalen binnenkomen.

Steun bij Republikeinen voor hervorming gegroeid

De leider van de Democraten in de Senaat Harry Reid zei dat de wet begin volgende maand wordt voorgelegd aan de Senaat. Het debat over de wet kan met gemak een maand duren. De uitkomst ervan is ongewis, hoewel er inmiddels ook bij de Republikeinen veel steun is voor hervorming van de immigratiewetgeving. Dat heeft te maken met de veranderende publieke opinie, schreef onze correspondent Guus Valk onlangs in NRC Handelsblad:

Volgens een peiling van CBS News is 56 procent van de bevolking voor een legale status van de miljoenen illegale migranten die de laatste decennia naar de VS zijn gekomen. Dat was in 2011 nog 37 procent. Deze trend heeft geleid tot een spectaculaire ommezwaai van conservatieve politici en denkers. Marco Rubio, altijd voorstander van een streng immigratiebeleid, zei onlangs dat de Republikeinen mee moeten gaan met het mildere maatschappelijke klimaat. Het aantal kiezers uit Latijns-Amerikaanse landen groeit hard, en de Republikeinen kunnen zich volgens hem geen harde taal tegen migranten meer veroorloven.

    • Pim van den Dool