Schippers: verzekeraars niet gebaat bij opsporen zorgfraude

Edith Schippers in de Tweede Kamer.
Edith Schippers in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Zorgverzekeraars hadden er tot nu toe weinig aan om fraude of verkeerde declaraties op te sporen: het leverde nauwelijks geld op en kon zelfs extra kosten opleveren. Dat staat in een rapport dat minister Schippers (Zorg, VVD) eind vorige week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Morgen debatteert de Kamer over ‘de fraude in de zorg’. Het is al langer bekend dat er gefraudeerd wordt met persoonsgebonden budgetten in de langdurige zorg, vooral door adviesbureautjes die tussen patiënt en de overheid gaan zitten.

Maar er zijn ook groeiende zorgen dat zaken misgaan bij ziekenhuisdeclaraties. Fraude of fouten met declaraties worden in de regel pas ontdekt nadat de zorgverzekeraar de rekening al aan het ziekenhuis heeft betaald. De zorgverzekeraar moet in dat geval (een deel van) de vergoeding die hij kreeg van het Zorgverzekeringsfonds, terugbetalen terwijl onzeker is of die het geld van het verkeerd declarerende ziekenhuis terugkrijgt. Zorgverzekeraars wijzen erop dat die situatie door een stelselwijziging nu ten goede aan het wijzigen is. Dat komt doordat financiële risico’s meer bij verzekeraars komen te liggen.

Het gepubliceerde rapport over toezicht bleek een sterk afgezwakte versie van een eerder uitgelekt rapport. Het is opgesteld door een werkgroep met ziekenhuizen, zorgverzekeraars, specialisten, patiënten en toezichthouder de Nederlandse Zorgautoriteit. Er zal geen finale rapportage komen omdat niet alle betrokkenen de conclusies onderschrijven. De minister heeft het laatste concept toch geopenbaard omdat zij als politiek eindverantwoordelijke ‘de analyse (…) volledig’ ondersteunt.