Opinie

Scherpe kantjes van de temperatuur

De scherpe kantjes kunnen er misschien af. Maar van opgelucht ademhalen kan geen sprake zijn. Die tweeslachtigheid in een onderzoek gepubliceerd in Nature Geoscience, waarin een verklaring wordt gezocht voor het recente afvlakken van de temperatuurstijging, blijkt ook uit de koppen boven de artikelen die er de afgelopen dagen over zijn gepubliceerd – en waarvan de teneur wordt beïnvloed door het medium waarin het artikel is verschenen. Een paar voorbeelden:

• Climate change: human disaster looms, claims new research (The Guardian)
• Global Climate Change May Be Overstated, Says New Research (RedOrbit)
• Climate slowdown means extreme rates of warming ‘not as likely’ (BBC)
• Long-term warming, short-term variability: Why climate change is still an issue (phys.org)
• Surface warming slowdown doesn’t affect climate sensitivity, study says (Carbon Brief)

Het persbericht van de universiteit van Oxford, waar hoofdauteur Alexander Otto vandaan komt, stelt dat de opwarming weliswaar doorgaat, maar dat de grootste extremen ‘minder waarschijnlijk’ zijn dan tot nu toe werd gedacht. Nadrukkelijk wordt erop gewezen dat er geen sprake is van een breuk met het bestaande onderzoek:

‘the latest observations of the climate system’s response to rising greenhouse gas levels are consistent with conventional estimates of the long-term ‘climate sensitivity’, despite a “warming pause” over the past decade. However, the most extreme rates of warming simulated by the current generation of climate models over 50- to 100-year timescales are looking less likely.’

Volgens de onderzoekers zal ook op basis van de nieuwe resultaten de temperatuur nog steeds aanzienlijk meer dan twee graden kunnen stijgen. Wel zijn de onzekerheidsmarges toegenomen.

Otto brengt de afzwakking van de recente temperatuurstijging in verband met de capaciteit van oceanen om warmte op te nemen. Volgens hem is het heel normaal dat de temperatuur ‘een beetje op en neer springt binnen een decennium’, maar dat staat los van de langjarige trend. Otto: ‘Mensen moeten nog net zo bezorgd zijn over klimaatverandering als ze al waren.’

 

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.