Ritjes door het spookhuis

The Haunting In Georgia. Regie: Tom Elkins. Met: Abigail Spencer, Emily Alyn Lind, Chad Michael. In: 27 bioscopen.

Waargebeurd of niet, dat is de vraag. The Haunting in Georgia is losjes gebaseerd op een Discovery Channel-achtige sensatiedocumentaire met (bijna) dezelfde titel over het meisje Heidi Wyrick dat sinds haar kindertijd geregeld geestverschijningen schijnt te zien. Voor de makers van The Haunting in Georgia was dat echter nog niet fantastisch genoeg, dus tuigden ze het verhaal over het blonde engeltje dat ‘dode mensen ziet’ op met een plot over een ‘underground railroad’ (een smokkelroute voor ontsnapte slaven), fotoflitsen van ondoden en semi-religieuze psycho-babbels. Het laatste half uur van de film bestaat uit een herhaling van alles wat we daarvoor al te zien hebben gekregen, maar dan zonder tekst.

Als je een spookhuis op de kermis bezoekt, wil je er misschien ook wel drie keer in en doet het er niet toe dat je weet dat je weer gaat schrikken van die hand in je gezicht en dat oplichtende skelet, als je er maar van schrikt. Maar ook dat is bij The Haunting in Georgia nog maar de vraag. Het is een soort ervaringscinema zonder verhaal of structuur die eigenlijk ontroerend primitief is. Maar ook niet meer van deze tijd is. Daarvoor is het publiek nu echt te slim.

    • Dana Linssen