Redford legt het nog een keer uit

_DSC5329.NEF
_DSC5329.NEF

The Company You Keep. Regie:Robert Redford. Met: Robert Redford, Shia LaBeouf, Nick Nolte, Julie Christie. In: 5 bioscopen. **

Robert Redford is als filmregisseur altijd een strenge moralist geweest. Maar de laatste jaren slaagt hij er steeds minder goed in om dat moralisme enigszins aan te kleden met wat dramatische en psychologische complexiteit. Zijn films zijn daardoor nogal levenloze lessen in burgerschap en staatskunde. Soms met een eigentijds onderwerp, zoals in Lions For Lambs (2007) over de voors en tegens van de oorlog in Afghanistan, dan weer historisch, zoals in The Conspirator, over het proces tegen de samenzweerders tegen president Lincoln. Maar altijd met een overduidelijke didactische bedoeling.

In The Company You Keep is het weer raak. Redford, die zelf de hoofdrol speelt, behandelt de nasleep van het verzet in zijn land tegen de oorlog in Vietnam. De radicale vleugel van de protestbeweging greep eind jaren zestig naar wapens. Zo ook Nick Sloan (Redford), inmiddels advocaat, die opnieuw op de vlucht moet slaan als pers en justitie zijn valse identiteit dreigen te ontmaskeren.

Shia LaBeouf speelt de jonge journalist die achter Sloan aan zit. Voor Redford is zo’n jong personage vaak een kans voor het oudere personage om zijn wijsheid tentoon te spreiden. In Lions for Lambs gebruikte hij daar letterlijk een collegezaal voor, met zichzelf als de professor. Zo ver gaat hij hier niet, maar het scheelt niet veel. De uitleggerige dialogen zijn vrij dodelijk voor het drama.

Over voortvluchtige ex-activisten en de gevolgen van hun radicale keuzes is eerder een klassieker gemaakt, Running on Empty. Redford komt daar niet bij in de buurt, maar lijkt ook niet echt geïnteresseerd te zijn geweest in het menselijke verhaal, zoals Sidney Lumet in zijn film uit 1988. Veel meer wil Redford nog eens het ethische gehalte van de politieke keuzes van destijds de revue laten passeren, terwijl de strijdmakkers van toen elkaar weer opzoeken en de balans opmaken van hun leven. Dat betekent veel praten en bar weinig laten zien.

    • Peter de Bruijn