Reddingswerk in Oklahoma zo goed als afgerond

Een luchtfoto van Moore, Oklahoma toont een ravage na de tornado. Foto AP / Steve Gooch

De reddingswerkzaamheden in Oklahoma zijn zo goed als afgerond. Een tornado joeg daar in de nacht van maandag op dinsdag (onze tijd) over het plaatsje Moore, waarbij honderden huizen met de grond gelijk gemaakt werden. Er vielen 24 doden.

De burgemeester van de voorstad van Oklahoma City, Glenn Lewis, zei vannacht tegen Reuters dat na een lange dag van zoeken vrijwel zeker alle overlevenden gevonden zijn. Aanvankelijk werd in de chaos rekening gehouden met een dodental van 91, onder wie twintig kinderen, maar dat aantal werd later flink naar beneden bijgesteld. Er kwamen negen kinderen om het leven; zij verschuilden zich in de kelder van een basisschool, maar die liep vol water na het springen van een leiding.

De reddingswerkers haalden meer dan honderd mensen onder het puin van ingestorte huizen, scholen en een ziekenhuis vandaan. 240 mensen raakten gewond.

De tornado had een windsnelheid van 322 kilometer per uur en trok een spoor van verwoesting met een lengte van 27 kilometer en een breedte van 1,6 kilometer.

    • Peter Zantingh