'Ramp Belgische bus was geen zelfmoord'

Het ongeluk met een Belgische bus met kinderen, vorig jaar in Zwitserland, is waarschijnlijk veroorzaakt door een onoplettendheid of een ‘flauwte’ van de chauffeur.

Dat is de officier van justitie van het Zwitserse kanton Wallis gisteren komen vertellen aan de ouders van de slachtoffers. Volgens het Zwitserse openbaar ministerie zijn er geen aanwijzingen dat de chauffeur zelfmoord wilde plegen, zoals in België het afgelopen jaar wel is gesuggereerd, of dat het ongeluk het gevolg is van een hartprobleem bij de chauffeur.

Bij het busongeluk kwamen 28 mensen om, onder wie 22 kinderen van twee Vlaamse basisscholen. Bij de slachtoffers waren ook zeven Nederlandse kinderen. De klassen kwamen terug van een skivakantie.

In een tunnel maakte de bus een wending en botste in een nis tegen de muur. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de chauffeur niet te hard reed en ook niet aan het bellen of sms’en was.

De Zwitsers stellen voor om het onderzoek nu af te sluiten, maar een groep nabestaanden heeft al via een advocaat laten weten dat er om verder onderzoek zal worden gevraagd. Mogelijk komt er een reconstructie.

Na het ongeluk werd vastgesteld dat de chauffeur een hartkwaal had. Volgens experts is het mogelijk dat de chauffeur zich daardoor niet goed voelde, maar een hard bewijs daarvoor is er niet. Hij gebruikte ook antidepressiva. Volgens de weduwe van de chauffeur was er geen sprake van dat haar man suïcidaal was.