Politie Maastricht valt opnieuw coffeeshops binnen - twee arrestaties

Jongeren hangen voor de coffeeshop Easy Going in Maastricht.
Jongeren hangen voor de coffeeshop Easy Going in Maastricht. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De politie is vandaag opnieuw binnengevallen bij twee coffeeshops in Maastricht. Het gaat om Easy Going en Heaven 69, aldus een politiewoordvoerder aan Novum. Eigenaar van Easy Going en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht Marc Josemans is volgens de regionale zender L1 meegenomen naar het bureau. De woordvoerder wil dat niet bevestigen.

Update:
De arrestatie van Josemans is inmiddels bevestigd. Ook de beheerder van Heaven 69 is aangehouden.

Coffeeshops in Maastricht besloten begin mei weer drugs te verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen na een rechterlijke uitspraak over Easy Going. Deze zaak moest vorig jaar dicht van Hoes, nadat de horecatent zich openlijk tegen het beleid had gekeerd en buitenlanders toeliet. Volgens de rechtbank had Hoes de zaak niet mogen sluiten omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was.

Hoes heeft steun voor nieuwe aanpak

Volgens politie, justitie en de gemeente is sinds het toelaten van buitenlanders in de coffeeshops sprake van een nieuwe stijging van drugsoverlast. De drie partijen lieten zaterdag weten coffeeshops in Maastricht de komende tijd gewoon te controleren op het verkopen van drugs aan toeristen. Eerder werden al drie andere coffeeshops bezocht. Daarbij werden meerdere arrestaties verricht.

Uiteindelijk wil de gemeente verkoop aan buitenlandse klanten wel weer toestaan, maar pas nadat de coffeeshops zijn verhuisd naar zogenoemde wietboulevards aan de rand van de stad. Burgemeester Hoes kreeg gisteren de gemeenteraad achter zich voor deze nieuwe softdrugsaanpak. Ook wil Maastricht wil meedoen met een proef voor gereguleerde wietteelt en worden buurtplatforms nauwer betrokken bij de strijd tegen straatoverlast.

Mediaoorlog met de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht

De gemeente voert niet alleen juridische gevechten met de coffeeshops en een strijd tegen overlast en illegale handel op straat. De stad is ook verwikkeld in een mediaoorlog met de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), schrijft NRC Handelsblad vandaag.

“Die organisatie tart de burgemeester tot het uiterste. Voor hervatting van de verkoop aan buitenlanders werd de symbolische datum van 5 mei, Bevrijdingsdag, gekozen. Bij coffeeshop Easy Going van VOCM-voorzitter Marc Josemans verzamelen zich in dit soort gevallen soms tientallen journalisten uit binnen- en buitenland. Gisteren presenteerde de VOCM nog voordat de raad bijeenkwam nieuwe eigen maatregelen: maximaal drie gram wiet per klant (in plaats van de toegestane vijf gram) en beperking van de openingstijden.”

    • Lex Boon