Piloot heeft slaapgebrek en meldt zich ziek

None

Een partner van een piloot heeft een vraag over het slaapgebrek van haar man. „Mijn man heeft zich enkele keren ‘unfit to fly’ gemeld als hij door ons dochtertje, die niet goed slaapt, zelf ook maar drie uur had geslapen. Zijn baas was daar not amused over natuurlijk, maar de gevolgen van slecht functioneren kunnen nu eenmaal nogal groot zijn als piloot. Hoe moet je als werknemer en werkgever hiermee omgaan?”

Slaapdeskundige Karel Schreuder vindt het een zeer verantwoordelijk besluit van de piloot. Schreuder is secretaris bij de vereniging voor slaap- en waakonderzoek (NSWO) en arts slaapgeneeskunde bij het slaapcentrum van de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland. „Als je te weinig diepe slaap hebt, rust je hersenschors niet goed uit. Dat heeft een direct effect op je aandachtsspanne en reactietijd. Dertig procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door slaapgebrek. Mensen met slaapapneu hebben acht keer zoveel kans op een ongeluk. Mensen in ploegendienst hebben de grootste kans om een ongeluk te krijgen.”

Je ziekmelden vanwege slaaptekort is niet de oplossing, stelt Jan van den Hoogen, arbeids- en organisatiekundige bij Arbo Unie en Fysergo. „In deze kwestie is het goed dat de piloot niet gaat vliegen, maar daar zijn snipperdagen voor uitgevonden. Een werknemer moet zich inzetbaar maken. In het geval van slaaptekort mag een werkgever van de werknemer vragen: los dit op. En de werknemer mag ook de werkgever om hulp vragen.”

Mensen met een slaapprobleem moeten volgens Van den Hoogen niet alleen maar bezig zijn met het slapen. „Als je door stress de slaap niet kunt vatten, moet je het probleem van die stress aanpakken. Vraag hulp aan je werkgever, die heeft er baat bij dat je goed slaapt.” Karel Schreuder heeft ook piloten onder behandeling die door jetlag en werktijden slaapproblemen krijgen. „Er zijn veel technieken om goed te slapen. Zorgen dat je hoofd leeg is en niet gaan sporten vlak voor het slapen. In dit specifieke geval zou ik adviseren dat de piloot en zijn werkgever afspreken dat hij in een hotel bij het vliegveld kan slapen.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere

    • Alex van der Hulst