Pil tegen depressie helpt hartpatiënt

Hartpatiënten bij wie de hartproblemen door mentale druk verergeren hebben baat bij een medicijn tegen depressie. Amerikaanse onderzoekers lieten proefpersonen een modern antidepressivum (een zogeheten SSRI) slikken en zagen de hartafwijkingen na mentale-stresstests halveren. Bij de mensen die een neppil slikten, raakte de hartwerking na de tests bij één op de drie meetbaar verstoord; onder de SSRI-gebruikers was dat verminderd naar één op de zes. Dat schreven de onderzoekers gisteren in het Journal of the American Medical Association.

De ruim 125 deelnemende hartpatiënten werden blootgesteld aan milde mentale stress. Ze moesten hoofdrekenen, een figuur in spiegelbeeld natekenen of een toespraakje houden.

De deelnemers waren hartpatiënten van wie van te voren was vastgesteld dat hun hart slecht op geestelijke druk reageert. Zodra ze aan spanningen blootstaan, raakt hun hartspier slechter doorbloed. Dat is meetbaar doordat de hartwand dan minder ‘mooi’ gaat bewegen, doordat het hart minder bloed de lichaamsslagader inpompt. Uit onderzoek is duidelijk dat die verschijnselen de kans op de hartdood vergroten.

Volgens de onderzoekers krijgt 70 procent van de chronische hartpatiënten acuut last van het hart bij mentale stress. In Nederland gaat het dan al om een half miljoen mensen.

Hartproblemen door stress zijn weliswaar heel gewoon, maar er zijn geen aparte medicijnen voor ontwikkeld, signaleren de onderzoekers. Ze probeerden een middel tegen depressie, omdat deze zogeheten serotonineheropnameremmers (SSRI’s) ook angst en vijandige gevoelens verminderen en sneller een gevoel van ontspanning en ‘op je gemak zijn’ geven.