over de haag

Ramptoerisme

Een druk ochtendje ramptoerisme in de Haagse Schilderswijk. De ene na de andere politicus ging langs in de zogenoemde ‘vergeten driehoek’ daar, sinds dagblad Trouw dit weekend meldde dat fanatieke moslims er naleving van orthodox-islamitische regels op straat zouden afdwingen. De landelijke politici die gisterochtend optraden, hadden slechts een kort bezoekje nodig om hun conclusies te trekken. Tegenovergestelde conclusies, dat wel. Er was niks aan de hand, had minister Lodewijk Asscher gezien na een wandeling met de wijkagent. Geen Nederland meer, vond Geert Wilders, van wie het verwonderlijk was dat hij überhaupt een oordeel had, zo opgesloten zat hij in een kordon beveiligers en journalisten.

Kandidaat Manders

Persbericht van VVD-Europarlementariër Toine Manders: Toine Manders is door The Parliament, het blad van en voor leden van het Europees Parlement, genomineerd voor de titel van Europarlementariër van het jaar, laat Toine Manders weten. Informatie is te verkrijgen bij Toine Manders. Voorts meldt Toine Manders dat Toine Manders niet voor het eerst is genomineerd. Toine Manders sleepte in 2008 deze eretitel ook al eens in de wacht, aldus Toine Manders. Wat Manders niet vermeldt, is wie hun stem mogen uitbrengen op de kandidaten. Dat zijn alleen Europarlementariërs.

PvdA naar een feestje

Anderhalve maand geleden moest hij nog een ontmoeting afzeggen met de Deense premier vanwege het sociaal akkoord, maar deze week kan PvdA-leider Diederik Samsom wél naar het buitenland. In Leipzig woont hij het 150-jarig jubileum bij van de SPD, de Duitse zusterpartij. Het belooft een groot feest te worden: op de gastenlijst staan sociaal-democraten van Israël tot Portugal. Samsom heeft ook nog ontmoetingen met de Britse Labour-leider Ed Miliband en de voorman van de Zweedse arbetareparti Stefan Löfven. Wat die socialisten met elkaar gemeen hebben, behalve hun politieke kleur? Ze zitten bijna allemaal in de oppositie.

CDA met vakantie

Kamerlid Klaas Dijkhoff, door sommigen als VVD-talent bestempeld, geeft in een interview aan het blad van de VVD-jongeren oppositiepartij CDA een ferme berisping. Die partij, zo vindt Dijkhoff, toont zich niet van haar sterkste kant, want ze heeft „een soort verantwoordelijkheidsvakantie” genomen. Het CDA zegt nee tegen alle voorstellen van de coalitie waar Dijkhoff in zit. Hij heeft zijn ontstemming met CDA-kroonprinses Mona Keijzer gedeeld: „Plak dan een tomaat op je logo en zeg van te voren dat je overal tegen bent.” Uit het interview blijkt niet dat Keijzer erg onder de indruk was van deze vergelijking met de SP.

Samenstelling Derk Stokmans