Nieuwe regering IJsland belooft referendum over EU-lidmaatschap

Sigmundur David Gunnlaugsson (links) wordt de nieuwe premier van IJsland. Rechts Bjarni Benediktsson van de conservatieve Onafhankelijke Partij.
Sigmundur David Gunnlaugsson (links) wordt de nieuwe premier van IJsland. Rechts Bjarni Benediktsson van de conservatieve Onafhankelijke Partij. Foto AFP / Halldor Kobeins

IJsland krijgt een centrumrechtse regering onder leiding van Sigmundur David Gunnlaugsson, leider van de Progressieven. Dat meldde persbureau AP vanmiddag. De regering belooft een referendum uit te schrijven over de vraag of IJsland lid moet worden van de Europese Unie.

Gunnlaugsson werd vandaag benoemd tot premier na enkele weken van formatiegesprekken. In de centrumrechtse regering heeft ook Bjarni Benediktsson, de leider van de conservatieve Onafhankelijke Partij, zitting. Hij krijgt de post van financiën. De overige ministeries moeten nog worden verdeeld. De Onafhankelijke Partij levert vijf ministers, de Progressieven vier.

Op 27 april ging de IJslandse bevolking naar de stembus. De stembusgang leverde een terugkeer op van de Onafhankelijke Partij en de Progressieven die tot de financiële ineenstorting van IJsland in 2008 jarenlang aan de macht waren. In die jaren werd het financiële centrum op IJsland vele malen groter dan de totale economie.

IJsland onderhandelde vanaf juli 2010 met Brussel over EU-lidmaatschap, maar toen er tussentijdse verkiezingen werden uitgeschreven kwamen de besprekingen stil te liggen. De partijen uit de nieuwe regering willen nu dat er, voordat de gesprekken eventueel worden hervat, een referendum komt over de vraag of IJsland lid moet worden van de EU. Uit recente peilingen blijkt dat een meerderheid van de bevolking van IJsland tegen EU-lidmaatschap is.