‘Nederlandse zakenman Muller betrokken bij fraudezaak Saab’

Victor Muller bij een persconferentie over Saab in april 2011. EPA / Andrew Gombert

De Nederlandse zakenman Victor Muller speelt een rol in een zaak rond belastingontduiking door Saab in Zweden. Dat meldt de Zweedse krant Svenska Dagbladet. Hoofdaanklager Olaf Sahlgren wil Muller horen in verband met een mogelijk misdrijf.

Muller is één van de twee oprichters van Spyker Cars. In 2011 werd hij ook de voorzitter van Swedish Automobile. Dat bedrijf werd gevormd na de overname van Saab door Spyker Cars in 2010. Saab ging in december 2011 failliet.

De Nederlander zou volgens de krant 690 duizend euro betaald hebben gekregen voor zijn advieswerkzaamheden tussen juli 2010 en oktober 2011. Dat geld werd betaald aan een bedrijf van Muller in een belastingparadijs, op de Nederlandse Antillen. Daardoor was sprake van ingewikkelde berekeningen voor belastingen en premies.

Afgelopen week klaagde Sahlgren oud-Saab-topman Jan Jonsson, juriste Kristina Geers en de financiële topman Karl Lindstrom aan wegens ‘ernstige belastingontduiking’. Ook werd door Nederlandse opsporingsautoriteiten een inval gedaan bij het kantoor van Spyker in Zeewolde, in verband met het Zweedse onderzoek naar de belastingfraude.

    • Lex Boon