Markant gebouw

None

BEZOEKEN // VOORMALIG WERKKAMP 25 MEI, 13.00 UUR Yde, Drenthe werkkampyde. nl

De voormalige basisschool in het Drentse Yde werd in oktober 1944 door de Duitse bezetter gevorderd en ingericht als strafkamp. Hier werden honderden jongens en mannen gehuisvest die door Organisation Todt verplicht werden gesteld om te werken aan de Frieslandlinie, een verdedigingslinie. De tewerkgestelden leefden daar onder slechte hygiënische omstandigheden. Vanwege de bouw van een nieuw dorpshuis is de toekomst van dit markante gebouw onzeker. Daarom heeft de Historische Kring Yde-De Punt besloten om het gebouw eenmalig open te stellen voor oud-kampbewoners, familieleden en belangstellenden. Er is een kleine tentoonstelling ingericht en aan de hand van dagboekfragmenten van een oud kampbewoner en historische voorwerpen wordt er een beeld geschetst van het leven in het werkkamp.