Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Man in Londen vermoord met kapmes - ‘sterke aanwijzingen terreurdaad’

Agenten op de plek in Woolwich waar de man werd vermoord.
Agenten op de plek in Woolwich waar de man werd vermoord. AFP / Leon Neal

In het zuidoosten van Londen, in de wijk Woolwich, is vandaag op straat een man met onder meer een kapmes om het leven gebracht. De twee aanvallers zouden hun slachtoffer, vermoedelijk een militair, onder het uitroepen van de woorden ‘Allahoe akbar’ (God is groot) te lijf zijn gegaan. De aanvallers werden op hun beurt door de politie neergeschoten en zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

De Britse premier David Cameron breekt zijn reis naar Frankrijk af en keert vanavond terug naar Londen voor een spoedoverleg in verband met de moord. Volgens Cameron zijn er sterke aanwijzingen dat het om een terreurdaad gaat, zo zei hij in een persconferentie.

Getuigen zeggen twee zwarte mannen te hebben gezien die een derde man met messen en een hakmes te lijf gingen en spreken van een onthoofding.

Twitter avatar BOYADEE Boya Dee Ohhhhh myyyy God!!!! I just see a man with his head chopped off right in front of my eyes!

ITV News heeft beeldmateriaal van een man met twee messen en bloed op zijn handen op de plaats van het incident. Daarbij zegt hij:

“We zweren bij de almachtige Allah dat we onze strijd tegen jullie nooit zullen staken. De enige reden waarom we dit hebben gedaan is omdat er iedere dag moslims sterven. Deze Britse soldaat is een oog om oog, tand om tand. Het spijt me dat vrouwen hier vandaag getuige van moesten zijn. Maar in ons land moeten vrouwen hetzelfde aanschouwen. Jullie mensen zullen nooit veilig zijn. Verwijder jullie regering, ze geven niet om jullie.”

http://www.youtube.com/watch?v=EROXP8JDG9M

Lees hier meer over het spoedoverleg en de politieke reacties.

Ooggetuige: ze gedroegen zich als beesten

De Britse radiozender LBC sprak met een getuige van de moord. “Ze hakten letterlijk op de arme drommel in”, aldus de man tegen LBC. Ze gedroegen zich als ‘beesten’, die het slachtoffer als een ‘stuk vlees’ behandelden.

“Ze sleepten hem van het troittoir en dumpten zijn lichaam in het midden van de straat en lieten het lichaam daar liggen.”

Na de slachtpartij bleven de twee aanvallers rondhangen. Ze zwaaiden met hun messen en een vuurwapen en vroegen omstanders zelfs foto’s van hen te nemen ‘alsof ze op televisie wilden of zoiets’, aldus James.

Luister hier naar het gesprek met de ooggetuige - wees gewaarschuwd: de man beschrijft gruwelijke details

De moordpartij vond plaats op enkele honderden meters afstand van de militaire Woolwich-kazerne plaats. Het slachtoffer droeg een t-shirt met de opdruk Help for Heroes, een militaire liefdadigheidsinstelling.

De plek waar de man werd vermoord

De situatie in Woolwich na het incident