Lichamen broers terug bij familie

De twee lichamen die zondag in Cothen zijn gevonden, zijn „met honderd procent zekerheid” van de vermiste broers Ruben (9) en Julian (7). Dat heeft het Nederlands Forensisch Instituut gisteren bekendgemaakt na DNA-onderzoek. De lichamen zijn vrijgegeven aan de familie.

Het onderzoek naar de doodsoorzaak van de jongens zal langere tijd vergen, meldt de politie. Ruben en Julian waren bijna twee weken vermist. Ze werden voor het laatst gezien met hun vader, die op 7 mei werd gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat, waar hij zelfmoord had gepleegd. De politie gaat ervan uit dat de vader zijn zoons heeft gedood, en deze daad goed heeft voorbereid.

De politie heeft gisteren het gebied weer afgezet rond de ‘duiker’ – verbindingsstuk tussen twee sloten – waarin de lichamen gevonden zijn. Eerder was het vrijgegeven, maar voor het onderzoek wil de politie de sloot uitbaggeren. Bij de lichamen van de jongetjes werden zondag al het camouflageshirt en de spanbanden gevonden waar de politie naar op zoek was. De schoenen en een rode boxershort van de vader zijn nog altijd spoorloos, net als een deel van de sleepkabel en een groene zaklamp.

De politie analyseert nog altijd tips. Tot nog toe zijn er meer dan vijfduizend binnengekomen. Verder probeert de politie de route die de vader van de kinderen zo’n twee weken geleden aflegde zo precies mogelijk in kaart te brengen.

Op verzoek van de familie komt er geen stille tocht voor de overleden broers. Dit heeft de gemeente Zeist gisteren bekendgemaakt. De familie van Ruben en Julian wil volgens een woordvoerder van de gemeente Zeist geen stille tocht vanwege „de te verwachten massaliteit daarvan”. Eerder sprak burgemeester Koos Janssen (CDA) van Zeist al zijn vrees uit voor een massale herdenking. Er is daarom gekozen om mensen in heel Nederland te vragen aanstaande zondag tussen 19.00 uur en 20.00 uur thuis een kaars te branden en deze voor het raam te plaatsen.

De gemeentewoordvoerder: „Het ingetogen karakter van deze manier van herdenken vindt de familie erg aansprekend.” Het idee om een kaarsje te branden sluit aan bij Wereldlichtjesdag, normaal gesproken ieder jaar gehouden op de tweede zondag van december. Het initiatief ontstond in 1997 in de Verenigde Staten en is bedoeld ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Inmiddels wordt Wereldlichtjesdag ieder jaar over de hele wereld gehouden.

Burgers kunnen in zowel Zeist als Wijk bij Duurstede, vlak bij Cothen, op het gemeentehuis een condoleanceregister tekenen. Online condoleanceregisters werden inmiddels al tienduizenden keren getekend.