Kortkolom kunst

Ontslagen bij musea voor volkenkunde

Rotterdam. De Nederlandse Museumvereniging (NMV) en de Stichting Volkenkundige Collectie Nederland (SVCN) maken zich zorgen over de golf van ontslagen bij de volkenkundige musea. Bij het Wereldmuseum in Rotterdam verliezen 28 van de 37 medewerkers hun baan. Volgens directeur Stanley Bremer is dit onvermijdelijk omdat de gemeenteraad niet toestaat dat hij de Afrikacollectie verkoopt om de bezuinigingen op de subsidie op te vangen. Bij het Tropenmuseum in Amsterdam verdwijnen vier van de zeven conservatoren, naast ander personeel. Dit museum wordt bedreigd met opheffing, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken het niet meer tot zijn kerntaken rekent. Begin dit jaar sloot ook Museum Nusantara in Delft zijn deuren. Volgens Siebe Weide, directeur van de NMV, zijn de ontslagen een „zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden”. „Bij elk museum is er een andere oorzaak. Het gevolg is wel dat deze hele sector in het gedrang komt.” De SVCN maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van de collecties. „Dit bemoeilijkt het bruikleenverkeer en het onderzoek”, zegt Stijn Schoonderwoerd, voorzitter van de SVCN en directeur van Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden. (NRC)

Popgitarist Ron Splinter overleden

Amsterdam. Ron Splinter, de gitarist van de Amsterdamse beatgroep The Outsiders, is zondag op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Als rechterhand van zanger Wally Tax was hij medecomponist van de Nederbeatklassiekers Touch, Lying all the time en Monkey on your back. Met het experimentele CQ uit 1968 brachten The Outsiders het eerste Nederlandse conceptalbum op hun naam. (NRC)

Ballet-oscars voor Van Manen en Wheeldon

Amsterdam. Choreografen Hans van Manen (81) en Christopher Wheeldon (40) hebben gisteren in Moskou een Benois de la Danse ontvangen, de belangrijkste internationale balletprijs, wel de ‘Oscars van de dans’ genoemd. Ze kregen de prijs beiden voor een choreografie die zij in 2012 voor Het Nationale Ballet maakten. Van Manen voor Variations for Two Couples, een expressief dubbelduet. Wheeldon voor zijn avondvullende Cinderella. (NRC)