Kortkolom economie

Vertrouwen van consument groeit

Amsterdam. Het consumentenvertrouwen is in mei voor de derde maand op rij aangetrokken. Nederlanders zijn optimistischer geworden over de economische ontwikkeling in de komende twaalf maanden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In februari bereikte het vertrouwen nog een historisch dieptepunt, nu staat de deelindex op de hoogste stand in bijna twee jaar tijd. Ondertussen gaven Nederlanders in maart 0,3 procent minder uit dan een jaar eerder. Dat is de kleinste krimp in een half jaar tijd, dankzij een koude winter die het gasverbruik deed stijgen. Anders zou de consumptie met ongeveer 2,3 procent gedaald zijn. (Novum)

Minder vet en zout in vleeswaren

Amsterdam. Het zout- en vetgehalte van vlees dat in Nederland wordt verkocht wordt de komende twee jaar teruggedrongen. Een afspraak daarover tussen supermarkten en de vleeswarenindustrie is zo goed als rond, bevestigt de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie woensdag na een bericht hierover in De Telegraaf. Voor de verschillende vleessoorten zijn maximumgehaltes voorgesteld. „Het zoutgehalte gaat gemiddeld met 10 procent omlaag en het gehalte verzadigde vetten met 5 procent”, zegt de woordvoerder tegen persbureau Novum. (NRC)

Investeringen van bedrijven dalen

Amsterdam. Nederlandse bedrijven hebben in maart voor de negende maand op rij hun investeringen teruggeschroefd. De investeringen slonken met 14,1 procent. Vooral investeringen in bouwwerken zijn gekrompen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Maart telde dit jaar een werkdag minder dan vorig jaar. De cijfers zijn daar niet voor gecorrigeerd. (Novum)

Doorstart Cadeaubox Nederland mislukt

Amsterdam. Een doorstart van Cadeaubox Nederland, het bedrijf dat cadeaubonnen levert voor onder andere diners en sauna-arrangementen, is afgeketst. Dat laat curator Wouter Korteweg weten via de website faillissementcadeauboxnederlandbv.nl. Vorige week donderdag werd Cadeaubox Nederland door de rechter failliet verklaard. Het is de vraag of de gedupeerden – 1.600 ondernemers en 20.000 à 30.000 klanten – nog iets van hun geld terugzien. „De bezitters van de cadeauboxen kunnen binnenkort hun vordering indienen via een formulier op de site”, zegt curator Korteweg. (NRC)

Topman JP Morgan houdt dubbelrol

Tampa. Jamie Dimon, de topman van zakenbank JP Morgan, mag zijn omstreden dubbele functie houden. Dat hebben aandeelhouders dinsdag besloten tijdens een vergadering in Tampa, Florida. Dimon is, in Nederlandse termen, zowel bestuursvoorzitter als voorzitter van de raad van commissarissen. Al vier keer eerder drongen beleggers erop aan dat Dimon een van zijn functies neer zou moeten leggen om risico’s te mijden. Volgens Dimon is de dubbelrol juist efficiënt. (AP)