Kortkolom buitenland

Opnieuw rellen in voorstad Stockholm

Stockholm. Het was gisteren opnieuw onrustig in Husby, een voorstad van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Zo’n 200 jongeren gooiden met stenen naar de politie, sloegen winkelruiten in en staken auto’s in brand. De rellen ontstonden zondagnacht en waren een reactie op een incident van een week daarvoor, toen de politie een 69-jarige man doodschoot, die zichzelf in zijn appartement had opgesloten en agenten met een mes bedreigd zou hebben. Zo’n 80 procent van de 11.000 inwoners van Husby, waar criminaliteit en werkloosheid de afgelopen tijd juist zijn gedaald, behoort tot de eerste en tweede generatie immigranten. (AP)

Oud-premier Georgië vast wegens corruptie

Tbilisi. De Georgische oud-premier Vano Merabisjvili is gisteren gearresteerd op verdenking van corruptie. Hij was een vertrouweling van president Saakasjvili, wiens partij bij de laatste parlementsverkiezingen een forse nederlaag leed. De huidige premier Ivanisjvili heeft hervormingen doorgevoerd waardoor macht van de president is ingeperkt. Merabisjvili, die de partij van Saakasjvili leidt, zou 22.000 partijgenoten ten onrechte op de loonlijst van het ministerie van Arbeid hebben gezet. Ook de minister van Arbied, de huidige gouverneur van de regio Kakheti, is gearresteerd. (AP)

Executie Jemenieten in Saoedi-Arabië

RIYAD. In Jazan, in het zuiden van Saoedi-Arabië, zijn gisteren vijf Jemenitische mannen geëxecuteerd die waren veroordeeld wegens lidmaatschap van een bende die een aantal misdaden had begaan, waaronder moord op een Saoediër. Hun lichamen werden daarna op een plein getoond. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was dat bedoeld als afschrikwekkende maatregel. Amnesty International meldt dat dit jaar zeker 47 executies zijn uitgevoerd in Saoedi-Arabië. (AP)

Aanklacht Argentinië tegen ex-top Ford

Buenos Aires. Drie voormalige topmensen van een Fordfabriek in Argentinië zijn aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid voor het uitleveren van vakbondsleden aan ordetroepen van de junta die Argentinië tussen 1976 en 1980 in zijn greep had. De mannen zijn alle drie in de tachtig. De aanklacht maakt deel uit van een nieuwe reeks zaken tegen nu bejaarde Argentijnen die meewerkten aan vervolging door de junta van andersdenkenden tijdens de Argentijnse ‘Vuile Oorlog’ (1976-1983). Vrijdag overleed ex-dictator Jorge Videla in zijn cel bij Buenos Aires. (AP)

Paus Franciscus deed geen exorcisme

amsterdam. De woordvoerder van het Vaticaan heeft gisteren suggesties weersproken dat paus Franciscus zondag een duiveluitdrijving heeft gedaan. De paus „had niet de bedoeling een exorcisme uit te voeren” toen hij zijn handen op het hoofd van een invalide Mexicaanse man legde, zei de woordvoerder. „Hij wilde simpelweg bidden voor de lijdende persoon tegenover hem.” Volgens de tv-zender van de Italiaanse bisschoppen was het ritueel een onderdeel van exorcisme. (NRC)