kort

30

Syriërs mogen in Nederland studeren

Amsterdam. - Dertig Syrische studenten krijgen de mogelijkheid dit jaar in Nederland te studeren. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schreef dat gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Diverse Kamerleden hadden gevraagd het Libertas-noodfonds, dat studenten helpt die om politieke redenen hun studie in eigen land hebben moeten afbreken, open te stellen voor Syriërs. In overleg met Nuffic, een Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, is besloten dat bestaande programma’s voor Syrische studenten worden opengesteld. Zij kunnen zich nu inschrijven. Novum

Verkiezingen Iran

Twee prominente politici uitgesloten

Teheran. - Oud-president Ali Akbar Rafsanjani en protegé van de huidige president Mahmoud Ahmadinejad, Esfandiar Rahim Mashaei, mogen niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in Iran op 14 juni. De Raad der Hoeders, het hoogste orgaan binnen de Iraanse grondwet, maakte gisteren de officiële lijst met de acht kandidaten bekend en beiden staan daar niet op. Er is geen reden gegeven voor de diskwalificatie. De conservatieve burgemeester Qalibaf van Teheran en Saeed Jalili, die over het Iraanse kernprogramma onderhandelt met het Westen, zijn wel goedgekeurd. AP

Wereldleiders

Volgende maand al overleg VS en China

Amsterdam. - De nieuwe Chinese leider Xi Jinping en de Amerikaanse president Barack Obama komen volgende maand voor het eerst bij elkaar, enkele maanden eerder dan verwacht. Beide leiders willen een verdere verwijdering tussen hun twee landen, door kwesties als cyberspionage, Syrië en Noord-Korea, voorkomen. Andere dringende punten op de agenda zijn het haperende herstel van de wereldeconomie, Amerikaanse beschuldigingen over Chinese cyberaanvallen en spionage, en de wens van de Verenigde Staten dat China meer druk gaat uitoefenen op Noord-Korea om af te zien van kernwapens. AP