Kijken: Miracle Village - een dorp vol zedendelinquenten

Foto: New York Times

De regels voor veroordeelde zedendelinquenten zijn streng in Amerika. Zo streng dat ze amper nog ergens kunnen wonen. Een dominee in Florida heeft zich het lot van de delinquenten aangetrokken en biedt nu aan honderd van hen een woonplek in een afgelegen dorpje: Miracle Village.

Miracle Village is een dorpje tussen het suikerriet, opgericht in 1964 voor de landarbeiders op de suikerrietvelden. Het dichtstbijzijnde stadje Pahokee ligt op ongeveer 5 kilometer. En dat is van belang voor de bewoners van Miracle Village, want na veroordeeld te zijn voor een zedendelict moeten ze in Florida uit de buurt van kinderen blijven en mogen ze dus ook niet al te dicht bij scholen of speelplaatsen wonen. Ook worden ze vaak geweigerd door verhuurders, waardoor velen gedwongen dakloos zijn.

Dominee Dick Witherow noemt de zedendelinquenten de moderne leprozen. Hij ontdekte Miracle Village rond 2009 en werd beheerder van het park. Hij liet de bewoners weten van zijn plan en adviseerde families met kinderen te verhuizen. Omdat Miracle Village buiten de stadsgrenzen van Pahokee lag, kon het verontwaardigde stadsbestuur niks doen aan de plannen.

Volgens de regels van Miracle Village mogen nieuwe bewoners niet de medische diagnose pedofiel hebben en ook mogen ze geen zedenmisdrijf met geweld hebben gepleegd. Er wonen ook mensen die zijn veroordeeld omdat ze als achttienjarige een minderjarige vriendin hadden. Op dit moment zijn er ongeveer honderd zedendelinquenten in Miracle Village, de andere helft van de inwoners bestaat vooral uit oudere werknemers van de suikerrietplantage die er al woonden voordat de dominee er beheerder werd.

Bij The New York Times is een documentaire van vijf minuten verschenen over Miracle Village. De twee makers vragen zich af of de regels in Amerika niet te streng zijn voor mensen die vrijkomen na een veroordeling en of de moeite om ze restricties op te leggen niet beter kan worden gestoken in het oplossen van zedenmisdrijven. De video is geplaatst op de opiniepagina en lijkt daarmee vooral het debat te willen aanwakkeren.

    • Alex van der Hulst