Kabinet wil meer gegevens over belastingbetaling door bedrijven

Nederland steunt het Franse voorstel om multinationals in Europa te laten melden hoeveel belasting zij per land betalen. Mogelijk zouden internationaal opererende bedrijven ook gegevens over omzet en winst moeten opsplitsen.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) maakte de steun aan het Franse voorstel gisteren bekend. De staatssecretaris benadrukte dat Nederland niet met eigen voorstellen zal komen. „Wij moeten de Franse voorstellen serieus nemen en actief ondersteunen”, zei hij in de Tweede Kamer, waar over de eurotop van vandaag werd gedebatteerd. Daar staan maatregelen op de agenda die belastingvlucht door internationale bedrijven moeten beperken. Volgens de Europese Commissie lopen lidstaten jaarlijks 1.000 miljard euro mis door fraude en belastingvlucht.

Weekers reageerde gisteren op vragen van de Kamerleden Jesse Klaver (GroenLinks) en Arnold Merkies (SP), die al langer pleiten voor meer transparantie. „Als bedrijven per land duidelijk moeten maken hoeveel belasting zij betalen, zou dit een heel grote stap zijn”, zegt Klaver. „Het liefst willen we ook gegevens over omzet en winst per land, maar dat zal nog onderwerp zijn van politieke discussie. Als die eerste stap met belastinggegevens wordt genomen, volgt de rest vanzelf.”

Het kabinet wil ook meedoen aan een proef van de grootste Europese landen om onderling belastinggegevens uit te wisselen. Door die uitwisseling denken Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk een beter beeld te krijgen van de financiële stromen. Weekers tekende wel aan dat belastingparadijzen alleen „op mondiale schaal” aangepakt kunnen worden.

Het kabinet keerde zich gisteren tegen een voorstel van GroenLinks om te streven naar één Europees tarief voor de winstbelasting van bedrijven om belastingvlucht te voorkomen.

Belastingontwijking: pagina 22-23