Het werken met studenten is fantastisch

„Als managementtrainer vraag ik anderen vaak waar de passie voor hun vak vandaan komt. Stel ik die vraag aan mezelf, dan kom ik uit bij mijn jeugd. Toen al organiseerde ik kampen voor groepen en ontfermde ik me als ouderejaars over de jongeren. Ik ben graag onder mensen en na een dag werken met studenten kom ik met meer energie terug dan ik erheen ging.

„Na de sportacademie heb ik toegepaste onderwijskunde gestudeerd en zo kwam ik in het bedrijfsleven terecht. Ik gaf managementtrainingen en begeleidde zogenoemde heidagen. Na een burn-out werd ik freelance docent op een school voor Hoger Hotelmanagement. Daar gaf ik de afgelopen twee jaar communicatieve vaardigheden.

„Aan de hand van rollenspelen oefende ik met studenten om goed te leren luisteren, slechtnieuwsgesprekken te voeren en een gat in de markt te presenteren. Studenten vinden het vaak suf gesprekssituaties kunstmatig te oefenen. Ik kan ze enthousiasmeren door het met sport te vergelijken, daarbij moet je voor een wedstrijd ook je spieren rekken.

„Veel mensen denken dat het zwaar is om met jongeren te werken, maar ik vind het fantastisch. Ik ben niet bang voor een beetje weerstand en je kunt ze nog veel leren. Helaas werd ik wegbezuinigd. Nu heb ik nog af en toe een losse opdracht, maar dat is niet genoeg om een gezin met drie pubers te onderhouden. Thuis zitten is niets voor mij, dus pak ik alles aan. Laatst heb ik bijvoorbeeld auto’s geteld voor een onderzoek. Best leuk voor even, maar ik wil dolgraag weer het onderwijs in.”

Ben jij ook op zoek naar een baan en wil je jezelf graag pitchen? Of heb jij misschien de ideale baan voor Joke Sprietsma? Mail naar werk@nrc.nl

    • Adinda Akkermans