Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Groot netwerk van frauderende artsen’, verzekeraars sporen 1 miljard op

Foto ANP/Lex van Lieshout

Een netwerk van artsen pleegt verzekeringsfraude door onder meer in een privékliniek cosmetische behandelingen als medische zorg te declareren. Dat meldt RTL Nieuws vandaag op basis van een onderzoek van zorgverzekeraar DSW.

Volgens de zorgverzekeraar gaat het niet alleen om fraude met medisch specialistische zorg, maar ook met geld uit de geestelijke gezondheidszorg en de AWBZ. DSW vermoedt dat het gaat om miljoenenfraude.

Justitie grijpt volgens DSW niet in, waardoor de fraudeurs vrijuit gaan. De zorgverzekeraar stelt dat de zaak niet op zichzelf staat en nog meer fraudezaken bij het Openbaar Ministerie te hebben aangedragen. De oudste zou al vijf jaar lopen en de fraude gaat volgens de zorgverzekeraar gewoon door.

Vandaag bleek uit een rapport van minister Schippers (Zorg, VVD) juist dat zorgverzekeraars er tot nu toe weinig aan hadden om fraude of verkeerde declaraties op te sporen: het leverde nauwelijks geld op en kon zelfs extra kosten opleveren.

Update 18:59 De NOS meldt dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vandaag een brief naar de Tweede Kamer hebben gestuurd waarin ze aangeven dat er in 2011 voor 1 miljard euro aan onterechte declaraties is ontdekt. 800 miljoen werd tijdig opgespoord maar de verzekeraars weten niet of die later toch niet met succes opnieuw zijn ingediend. Deels gaat het om fraude, deels om fouten.

De zorgverzekeraars willen maatregelen van de politiek om betere fraudebestrijding mogelijk te maken. Daarbij noemen ze bijvoorbeeld een strenger toelatingsbeleid voor nieuwe zorgaanbieders.