Groot-Brittannië verleent 600 Afghaanse tolken asiel

Zo’n 600 Afghaanse tolken die de Britse troepen in Afghanistan hebben bijgestaan, mogen zich in Groot-Brittannië vestigen. Dit heeft de Britse regering gisteren bepaald. Ook hun directe familieleden mogen meekomen. De tolken betoogden dat ze na het vertrek van de meeste Britse militairen uit het zuiden van Afghanistan in 2014 kwetsbaar zouden zijn voor vergeldingsacties van de Talibaan.

Aanvankelijk weigerde de regering van premier David Cameron hen toe te laten. Sommige tolken waren rechtszaken begonnen om een verblijfsvergunning af te dwingen.

De laatste weken is er bovendien een intensieve lobby geweest om de tolken alsnog toe te laten. Zo’n 78.000 mensen tekenden een petitie ter ondersteuning van de tolken en ook sommige media, waaronder het dagblad The Times, voerden campagne voor de tolken.

De regeling geldt voor tolken die ten minste een jaar in dienst zijn geweest bij de Britten. Tolken die achterblijven in Afghanistan, kunnen vijf jaar lang op financiële steun rekenen bij studie of training.

Nederland en ook landen als Duitsland en Zweden beoordelen asielaanvragen van zulke lokale medewerkers van geval tot geval, waarbij de vraag of ze gevaar lopen door hun werk een van de criteria is.