Friezen geven niet op: toch nieuwbouw Thialf

De ontzetting is groot nu blijkt dat schaatstempel Thialf het topschaatsen mogelijk kwijt raakt aan Almere. „Het gaat ook om kennis en uitstraling.”

IJsstadion Thialf wordt sowieso vernieuwd en verbouwd, of de Friese schaatstempel de topsportstatus nu verliest of niet. Dit maakte de Friese commissaris van de koning John Jorritsma gisteren bekend op een persconferentie in het provinciehuis in Leeuwarden. „De eerste paal gaat op 2 april volgend jaar de grond in. We hebben hier 50 miljoen euro baar geld op de plank liggen. In Almere is dat niet zo.”

De verbazing en woede zijn groot in Friesland, nadat maandag het advies van de beoordelingscommissie van de KNSB en sportkoepel NOC*NSF uitlekte. Daarin staat dat het nieuwe nationale centrum voor de topschaatsen niet in Heerenveen, maar in een nieuw te bouwen ijshal in Almere moet komen. „Een buitengewoon harde klap”, aldus Jorritsma. De Friese gedeputeerde Hans Konst (PvdA) zei dat hij zich „kapot” was geschrokken, toen hij het nieuws maandag vernam.

Toch is er hoop in Friesland. Het definitieve besluit van de beoordelingscommissie is een week verschoven naar maandag 3 juni. „We hopen dat de KNSB tot inkeer komt”, verklaarde Jorritsma gisteren. Op sociale media stromen de adhesiebetuigingen voor Thialf binnen. Op Facebook waren er binnen een etmaal twintigduizend likes.

Het stadion in Heerenveen werd in 1967 in de buitenlucht geopend en in 1986 overdekt. Sindsdien krijgt Thialf alle internationale schaatswedstrijden toegewezen.

Henk Gemser, oud-bondscoach en oud-bestuurslid van NOC*NSF verbaast zich over de voorkeur voor Almere. „Die gaat volledig voorbij aan de cultuurhistorische en emotionele waarde van Thialf, het epicentrum van de schaatssport. Als dat verdwijnt is de schade niet te overzien. Het is alsof je de TT [van Assen] in Breda gaat houden of de [Rotterdamse] Kuip verhuist naar Enschede. Als dit doorgaat verwijt ik de KNSB onverschillig- en ongevoeligheid”, aldus Gemser.

Ook veel oud-topschaatsers, onder wie de Friese olympisch- en wereldkampioen schaatsen Ids Postma en zijn Duitse vrouw Anni Friesinger spreken hun steun uit voor Thialf. Zij bewonen een boerderij in Deersum, een half uur rijden van Thialf.

Volgens stadiondirecteur Eelco Derks heeft de beoordelingscommissie „zachte criteria” zoals in de loop der jaren opgebouwde kennis, kunde en uitstraling van Thialf onvoldoende meegewogen.

De provincie Friesland tekent hoe dan ook bezwaar aan als de keuze definitief op Almere valt. PvdA-gedeputeerde Konst: „Thialf is een Fries icoon en heeft grote betekenis voor zowel Friesland als Nederland.” Hij sprak gisteren van „zwalkend beleid” van de KNSB en wees op een brief van eind vorig jaar waarin de bond schreef dat een nieuw Thialf „zal voldoen aan onze wensen”. De totale nieuwbouwkosten bedragen 81 miljoen euro.

Commissaris van de koning John Jorritsma is bang dat er arbeidsplaatsen verdwijnen als Heerenveen geen nationale schaatsaccommodatie meer zal herbergen. De Friezen twijfelen aan de financiële onderbouwing van het Icedome in Almere. Jorritsma zegt dat er voor die exploitatie rijksmiddelen – een deel van de 200 miljoen euro aan IJmeergelden – worden aangewend. Hij vraagt zich hardop af of deze „staatssteun” geoorloofd is.

    • Karin de Mik