Einde aan bankgeheim binnen de Europese Unie

Mark Rutte samen met José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, bij de top in Brussel. Reuters / Laurent Dubrule

Op een Europese top in Brussel is een akkoord bereikt over automatische uitwisseling over alle bankgegevens van alle Europeanen, in welk EU-land ook. Luxemburg en Oostenrijk blokkeerden dit lange tijd, om het bankgeheim in stand te houden, maar hebben vanavond toegestemd.

Hiermee wordt het voor EU-burgers onmogelijk om hun spaargeld in andere landen binnen de Unie te stallen buiten het oog van de eigen belastingdienst. Oostenrijk en Luxemburg lagen lange tijd dwars omdat ze eisten dat ook niet-EU-land Zwitserland eerst zijn bankgeheim zou opheffen.

Vorige week werd echter al bekend dat de Zwitserland - en ook Liechtenstein, Andorra, Monaco en San Marino - gaan overleggen met de EU over het opheffen van het bankgeheim. De andere 25 EU-landen voerden sindsdien de druk op Luxemburg en Oostenrijk op, schreef onze correspondent in Brussel vandaag in NRC Handelsblad:

“Als ze hierover wel onderhandelen met niet-EU-landen, waarom onderhandelen ze dan niet over zichzelf? In Oostenrijk heeft het bankgeheim emotionele waarde, maar het levert het land volgens specialisten weinig op. Luxemburg leeft van de haute finance, maar weet dat het binnenkort aan de Amerikaanse belastingdienst automatisch bankgegevens moet geven, anders mogen de banken geen zaken meer doen in de VS.”

Vanavond lieten Luxemburg en Oostenrijk de eis vallen dat er eerst een akkoord moet zijn met de andere landen. In een persconferentie noemde Rutte het akkoord over de automatische uitwisseling “een doorbraak”.

    • Lex Boon