Eerste druk ‘Harry Potter’ voor recordprijs verkocht

Een eerste editie van Harry Potter and the Philosopher’s Stone (1997), met aantekeningen van schrijfster J.K. Rowling, is gisteren in Londen geveild voor 150.000 pond (176.000 euro). Een record, zo weet de Volkskrant. In de eerste druk stonden, naast notities, ook 22 illustraties van Rowling zelf. De eerste druk van de Harry Potter-reeks, het hoogtepunt van de veiling, werd geveild

Cover van 'Harry Potter'/Foto ephemera.ning.com

Een eerste editie van Harry Potter and the Philosopher’s Stone (1997), met aantekeningen van schrijfster J.K. Rowling, is gisteren in Londen geveild voor 150.000 pond (176.000 euro). Een record, zo weet de Volkskrant.

In de eerste druk stonden, naast notities, ook 22 illustraties van Rowling zelf. De eerste druk van de Harry Potter-reeks, het hoogtepunt van de veiling, werd geveild met vijftig andere titels, zoals Roald Dahls kinderboek Mathilda. In deze editie van Dahls roman zijn inktschetsen opgenomen van Quentin Blake. Blake was de vaste illustrator van Dahl.

In de editie van Yann Martels The life of Pi, ook gisteren in Londen geveild, tekende de auteur eigenhandig in de zijkant van iedere rechterpagina een bootje. Bij het vlug doorbladeren van het boek lijkt dat bootje te bewegen.

In totaal werd de collectie boeken voor een bedrag van 439.000 pond, omgerekend zo’n 515.000 euro, verkocht. De opbrengst gaat naar een goed doel.

    • Roderick Nieuwenhuis