‘Een op de vier vrouwelijke co-assistenten seksueel geïntimideerd’

Bijna een kwart van de vrouwelijke co-assistenten krijgt te maken met seksuele intimidatie op de werkvloer.
Bijna een kwart van de vrouwelijke co-assistenten krijgt te maken met seksuele intimidatie op de werkvloer. Foto ANP / Lex van Lieshout

Bijna een kwart van de vrouwelijke geneeskundestudenten is tijdens het werk in het ziekenhuis weleens seksueel geïntimideerd. Zowel artsen als patiënten maken zich daar schuldig aan. Slechts incidenteel maken de studenten er melding van. Dat blijkt uit een enquête van het KNMG Studentenplatform.

De enquête, waarvan de resultaten in het nieuwste nummer van artsenvakbladen Medisch Contact en Arts in Spe staan, werd afgenomen onder 2.600 geneeskundestudenten. In totaal - dus inclusief de mannen - heeft 12 procent zich tijdens de studie weleens seksueel geïntimideerd gevoeld.

Tweederde van de studenten die zich weleens seksueel geïntimideerd heeft gevoeld, had last van opmerkingen over het uiterlijk. De helft noemt seksueel getinte opmerkingen tijdens medische handelingen, 40 procent persoonlijke vragen over seks of het liefdesleven, 27,5 procent ongewenst lichamelijk contact en bijna 7 procent ongevraagde benadering buiten het werk om, via telefoon of internet.

In 2006 werden dezelfde vragen gesteld, toen met soortgelijke resultaten. Het komt dus ‘onverminderd vaak’ voor, schrijft Medisch Contact, maar bijna niemand maakt er melding van: zeven procent zegt het te hebben aangekaart bij de opleiding.

Daar probeerde men toen al eens iets aan te doen, door bij elk universitair medisch centrum een vertrouwenspersoon aan te stellen. De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijk Artsen (VNVA) kreeg bovendien een overlegpunt seksuele intimidatie. Maar uit de nu afgenomen enquête bleek ook dat bijna niemand van het bestaan ervan weet.

    • Peter Zantingh