Een Japanse golfbreker van 22 meter hoog

A workers stands in front of an 18-meter (59 ft) high and 1.6 km (1 mile) long tsunami defence wall at Chubu Electric Power Co.'s Hamaoka Nuclear Power Station in Omaezaki, Shizuoka Prefecture May 17, 2013. Chubu Electric is spending at least $1.5 billion on safety upgrades at its Hamaoka nuclear plant southwest of the Japanese capital, to reduce the risk of a repetition of the disaster that hit Tokyo Electric's Fukushima station, when an earthquake and tsunami caused three reactor meltdowns. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: BUSINESS ENERGY ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) ATTENTION EDITORS: PICTURE 4 OF 24 FOR PACKAGE 'JAPAN'S NUCLEAR TSUNAMI WALL' SEARCH 'HAMAOKA NUCLEAR' FOR ALL IMAGES REUTERS

Hij wordt uiteindelijk 22 meter hoog en bijna 1,6 kilometer lang: de nieuwe golfbreker bij de Japanse kerncentrale Hamaoka. De eigenaar van de centrale, die ten zuidwesten van Tokio ligt, steekt ruim 1 miljard euro in het verbeteren van de veiligheid. Het bedrijf Chubu Electric Power wil zo bij een nieuwe tsunami voorkomen dat een of meerdere reactoren beschadigd raken en er uiteindelijk een meltdown plaatsvindt. Sinds de ramp in Fukushima, maart 2011, ligt de veiligheidssituatie bij Japanse kerncentrales onder een vergrootglas. Hamaoka wordt vanwege zijn ligging gezien als de kwetsbaarste van het land bij aardbevingen en een daaropvolgende tsunami.