Een jaar na dato: het verhaal achter de mislukte beursgang van Facebook

De beursgang van Facebook liep precies een jaar geleden uit op een fiasco.
De beursgang van Facebook liep precies een jaar geleden uit op een fiasco. Foto AFP / Karen Bleier

Facebook ging met torenhoge verwachtingen naar de beurs. De waarde was aanvankelijk geschat op ruim 100 miljard dollar, maar Facebook verloor de helft. The Atlantic reconstrueert een jaar na dato het fiasco van de beursgang.

Een van de Facebook-fans die rijk dacht te kunnen worden dankzij de beursgang was de 68-jarige Uma Swaminathan, die aan het beleggen was geslagen na het overlijden van haar man. Ondanks haar leeftijd was ze een enthousiast gebruiker van Facebook, zo enthousiast dat ze besloot om 5000 aandelen ter waarde van 42 dollar te kopen. Ze belegde daarmee de helft van haar spaargeld.

De beursgang van Facebook liep uit op een mislukking. Het sprookje van het social network werd door zakenbanken te sterk aangedikt. Wie aandelen kocht, zou rijk kunnen worden, misschien wel net zo stinkend rijk als de Facebook-miljardairs die al eerder een belang verworven hadden in het Meest Veelbelovende Internetbedrijf Ter Wereld.

The Atlantic beschrijft hoe het al voor de beursgang misging, toen Facebook de winstverwachting naar beneden moest bijstellen omdat veel gebruikers overstapten op de minder lucratieve mobiele app. Analisten van zakenbanken waarschuwden hun klanten, waardoor veel investeerders hun handen al snel weer van Facebook aftrokken. Hedgefondsen ‘gingen short’ op Facebook: ze speculeerden massaal op een koersdaling. En zo geschiedde.

Het verhaal van de mislukte beursgang van Facebook is vooral het verhaal van beleggers als Uma. Ze probeerde tevergeefs te klagen bij tal van instanties omdat ze zich misleid voelde, maar zonder resultaat. Uma kan alleen nog maar hopen dat Facebook in de toekomst zijn verloren waarde terugwint:

“Saturday, May 18, marked the one-year anniversary of the IPO. Facebook’s shares closed Friday at $26.25 -- exactly $15 below her purchase price.”

Lees het hele verhaal bij The Atlantic (4.377 woorden, ongeveer 20 minuten leestijd).