Een derde banen weg bij kranten noorden

De noordelijke dagbladuitgeverij NDC Mediagroep gaat fors reorganiseren. De uitgever van de Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en een groot aantal huis-aan-huisbladen in Groningen en Friesland, schrapt een derde van de circa 750 arbeidsplaatsen. Op de redacties van beide dagbladen verdwijnen vermoedelijk tientallen arbeidsplaatsen. NDC Mediagroep zou vanmiddag een bijeenkomst houden waar het personeel nader zou worden ingelicht over de reorganisatie.

In februari namen twee ideële stichtingen en de investeringsmaatschappij van ING de noordelijke dagbladengroep over. NDC mediagroep is nu in handen van stichting FB Oranjewoud, ING Corporate Investments en stichting Je Maintiendrai.

De noordelijke reorganisatie is een van de grootste bezuinigingen bij dagbladuitgevers van de afgelopen jaren. Vorige week maakte Wegener, uitgever van regionale kranten in Oost- en Zuid-Nederland, bekend dat het circa vijfhonderd arbeidsplaatsen schrapt, een kleine 20 procent van het totaal. Beide regionale uitgevers hebben veel last van de krimpende advertentiemarkt en dalende aantallen abonnees. Door aanzienlijk te snijden in de personeelskosten hopen zij de crisis in de regionale krantenwereld te weerstaan.

De bezuinigingen worden geleid door de nieuwe algemeen directeur Geert-Jan van der Snoek. Hij is sinds gisteren in functie. Van der Snoek werkte onder meer bij de marine en was zelfstandig consultant, ook in de media. In een interview in het Dagblad van het Noorden zegt hij dat hij de „wat slonzige organisatie” wil ombouwen tot „een vitaal bedrijf dat soepel inspeelt op nieuwe ontwikkelingen”. Hij volgt Gert Jan Oelderik op die dit voorjaar vertrok. Oelderik behoorde tot de groep investeerders die ook NDC wilde overnemen.

Het Dagblad van het Noorden had in 2012 een betaalde oplage van 113.000 exemplaren, 5 procent minder dan in 2011. De Leeuwarder Courant verkocht in 2012 75.000 kranten per dag, 7 procent minder.