'Dwangvoeding mag als er medische noodzaak is'

Dwangvoeding bij honger- en dorststakers in vreemdelingendetentie is toegestaan, als daar medische noodzaak toe is. Dat schrijft de Raad van State in een advies waar staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) om heeft gevraagd.

De Raad van State, onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet, schrijft dat zowel het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens als nationale wetten „ruimte bieden om onder omstandigheden dwangvoeding toe te passen op personen die zich in vreemdelingenbewaring bevinden”. Een arts moet constateren dat dwangvoeding „volstrekt noodzakelijk is”. „Ten aanzien van het recht op leven van gedetineerden heeft de overheid verhoogde zorgplicht”, schrijft de Raad van State.

Het advies lekte gisteravond uit via tv-programma Nieuwsuur. Teeven vroeg de Raad om advies op 13 mei, nadat in meerdere detentiecentra vreemdelingen in honger- en dorststaking waren gegaan. Zij protesteren tegen de in hun ogen inhumane omstandigheden waarin ze zitten.

Gisteren schreef de staatssecretaris aan de Tweede Kamer dat asielzoeker Bah uit Guinee „met grote zorgvuldigheid” is behandeld in het detentiecentrum in Rotterdam. Bahs vertrouwensarts Elcke Bonsen, maakte gisteren juist bekend dat ze aangifte zou doen wegens mishandeling. Bah had bij haar bezoek zware verwondingen aan zijn hoofd. Volgens Bonsen heeft hij die niet zelf kunnen veroorzaken. Teeven schrijft dat de „procedures correct zijn toegepast” en dat „geen sprake was van disproportioneel geweld”.

Vanmiddag spreekt de Tweede Kamer met Teeven over het vreemdelingenbeleid. Dat debat gaat formeel over hoe hij omgaat met de toezeggingen over asielbeleid die coalitiepartij PvdA haar achterban onlangs deed. PvdA-leider Samsom beloofde zijn partij een rijtje verzachtingen in het vreemdelingenbeleid, in ruil voor steun aan strafbaarstelling van illegaliteit, in het regeerakkoord afgesproken met de VVD. Een aantal van die PvdA-beloften is (nog) niet met de VVD afgesproken.