Doorzoeking bij Spyker

De administratie van de Nederlandse autofabrikant Spyker in Zeewolde is vorige week doorzocht in verband met een Zweedse onderzoek naar belastingfraude. Dat bevestigt een woordvoerder van het functioneel parket.

Volgens berichten in internationale media draait het onderzoek om fraude bij autofabrikant Saab, in de periode 2010 tot en met 2011. Toen was Saab eigendom van Spyker, met de topman Victor Muller. In december 2011 ging de Zweedse fabrikant failliet. Het bedrijf verkocht niet genoeg auto’s en verkeerde sinds de overname door Spyker permanent in geldnood.

Drie voormalige bestuursleden van Saab zouden vorige week kort hebben vastgezeten. Zij worden volgens persbureau Bloomberg verdacht van het hinderen van de Zweedse belastingdienst bij de controle van Saab. Het zou onder meer gaan om voormalig topman Jan-Åke Jonsson en bedrijfsjurist Kristina Geers. Ook de voormalig financieel bestuurder Karl-Gustav Lindstroem zou verdachte zijn.

De doorzoeking bij Spyker in Zeewolde vond volgens een woordvoerder van het functioneel parket plaats na een rechtshulpverzoek van de Zweedse autoriteiten. „Ze doen onderzoek naar Spyker in verband met mogelijke belastingfraude.”

Victor Muller was niet bereikbaar voor commentaar.