De wiskunde van het jongleren

Of je de kunst van het jongleren onder de knie kunt krijgen door erover na te denken, is de vraag. Maar zo kun je wel het nodige van jongleren begrijpen. Jongleren met ballen wordt geregeerd door wiskunde.

Er is een oneindig aantal mogelijke patronen bij het jongleren, maar er zijn wel strenge eisen. Op het moment dat een bal bij een hand aankomt, moet deze hand vrij zijn. Ook moet op dat moment niet nóg een bal bij dezelfde hand aankomen. Verder is het ongewenst dat de ballen elkaar onderweg raken.

Allemaal wiskunde, en het probleem lijkt onoplosbaar complex. Maar deze video produceert een handige grafische voorstelling die de zaken verrassend overzichtelijk maakt. De jongleur is een klok en hij moet zorgen dat bij elke tik van zijn klok precies één bal vertrekt en één bal landt.

    • Herbert Blankesteijn