‘Dát er cijfers zijn, is op zich goed bericht’

Imtech presenteerde zijn uitgestelde, rode cijfers. Ze zijn nog altijd niet definitief. Het onderzoek naar fraude loopt nog.

Het ligt niet voor de hand. Eerst een miljoenenverlies presenteren om vervolgens de dag te eindigen als de grootste stijger van het Damrak. Toch werd technisch dienstverlener Imtech gisteren beloond met een koersstijging van 2,7 procent, nadat het bedrijf aan het begin van de dag een verlies van 226 miljoen euro bekend had gemaakt en de winst over 2011 met 50 miljoen naar beneden had bijgesteld. Met die koersstijging liet het aandeel Imtech alle fondsen in de Amsterdamse AEX-index achter zich.

Maar beleggers met een belang in het Goudse installatiebedrijf – die de waarde van hun aandelen eerder dit jaar zagen halveren – hebben hun standaard inmiddels wat aangepast. Met dat verlies hadden ze immers al wel rekening gehouden. En de omzet is wél gestegen, met zo’n 500 miljoen euro. Maar vooral het uitblijven van níeuwe tegenvallers was voor nerveuze aandeelhouders waarschijnlijk „een opluchting”, denkt analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Afgelopen maanden konden beleggers nauwelijks bekomen van de ene schrik of voormalige beurslieveling Imtech moest alweer een andere teleurstelling brengen. Problemen bij de bouw van een themapark in Polen – aanvankelijk aangekondigd als „grootste Imtech-order ooit” – werd opgevolgd door wanbetalende klanten in Duitsland. De oude Imtech-top – die nu wordt gevraagd oude bonussen in te leveren – werd halsoverkop vervangen. Het af te schrijven bedrag liep stapsgewijs op tot een bedrag van 370 miljoen euro.

Maar aan somberen heeft niemand wat, lijkt ook de instelling van nieuwe bestuursvoorzitter Gerard van de Aast. „Het feit dát we met cijfers komen is op zich al goed bericht”, zo zegt hij optimistisch aan de telefoon. De publicatie van de jaarcijfers werd twee keer eerder uitgesteld, vanwege onderzoek naar de situatie in Polen en Duitsland. Dat bevindt zich nu in de afrondende fase. Maar dat er fraude is gepleegd in beide landen is volgens Van de Aast inmiddels „wel duidelijk”.

Dat er cijfers zijn, is dus goed nieuws. „Maar”, zo waarschuwt analist Teun Teeuwisse van ABN Amro, „ze zijn nog niet definitief”. De jaarcijfers zijn nog niet goedgekeurd door een accountant – ‘unaudited’. „Dat staat er ongeveer op elke pagina boven”, zegt Teeuwisse. Onvoorziene verrassingen kunnen nog niet helemaal worden uitgesloten.

Op de vraag of dit het nu dan eindelijk was, durft crisismanager Van de Aast inderdaad nog niet bevestigend te antwoorden. De resultaten van het forensisch onderzoek, waarmee waarschijnlijk duidelijk wordt wat de aard en omvang van de fraude was, komen er immers nog aan. Dat zou nog wel „voor enige opwinding” kunnen zorgen, zegt Van de Aast onheilspellend, zonder op verdere vragen in te willen gaan.

Met de aandeelhoudersvergadering eind juni zijn de jaarcijfers wél definitief en hoopt Van de Aast rampjaar 2012 ook definitief te kunnen afronden. Aan voorspellingen voor dít jaar waagt de topman zich niet – hij kijkt wel uit.

    • Teri van der Heijden