Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Cameron terug naar Londen na moordpartij - ‘zeer schokkend’

De Britse premier David Cameron breekt zijn reis naar Frankrijk af voor een spoedoverleg in verband met de bloedige moord in Woolwich, Londen. Volgens Cameron zijn er sterke aanwijzingen dat het om een terreurdaad gaat, zo zei hij in een persconferentie.

Forensische experts onderzoeken de plek in Woolwich waar vandaag een man werd vermoord.
Forensische experts onderzoeken de plek in Woolwich waar vandaag een man werd vermoord. Foto Reuters / Stefan Wermuth

De Britse premier David Cameron komt eerder dan gepland terug uit Frankrijk voor een spoedoverleg in verband met de bloedige moord in Woolwich, Londen. Volgens Cameron zijn er sterke aanwijzingen dat het om een terreurdaad gaat, zo zei hij in een persconferentie.

Cameron heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd vanavond al een Cobra-vergadering te organiseren. Morgenochtend zit hij er zelf één voor. Cobra staat voor Cabinet Office Briefing Room A en wordt door de Britse regering gehouden als er sprake is van een nationale crisis of als er Britse burgers in gevaar zijn in het buitenland.

“It is the most appalling crime. We are obviously urgently seeking and the police are urgently seeking the facts of the case but there are strong indications that it is a terrorist incident.” - David Cameron

“Tonight our thoughts should be with the victim and their families and friends. People across Britain. People in every community, I believe, will utterly condemn this attack. We have had these sorts of attacks before in our country and we never buckle in the face of them.” - David Cameron

Londen werd vandaag opgeschrikt door een bloedige moordpartij. Een man, vermoedelijk een militair, werd in de wijk Woolwich, in het zuidoosten van de stad, met messen en een hakmes om het leven gebracht. De twee aanvallers werden later door toegesnelde agenten neergeschoten en zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

‘Zeer schokkende gebeurtenis’

Vlak na de moord spraak Cameron al van een ‘zeer schokkende’ gebeurtenis.

Twitter avatar Number10gov UK Prime Minister PM: “The killing in #Woolwich is truly shocking – I have asked the Home Secretary to chair a COBRA meeting”

Ook de Londense burgemeester Boris Johnson en oppositieleider Ed Milibrand hebben gereageerd:

Twitter avatar MayorofLondon Boris Johnson This afternoon’s attack in Woolwich is a sickening deluded and unforgivable act of violence. My thoughts are with the victim and his family
Twitter avatar Ed_Miliband Ed Miliband Shocked by appalling events in Woolwich. Whole country will be horrified by what has happened.

En Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de NAVO, twittert:

Twitter avatar AndersFoghR AndersFogh Rasmussen I strongly condemn the #Woolwich attack. A shocking and barbaric crime. Such attacks can never be justified.
Twitter avatar AndersFoghR AndersFogh Rasmussen #NATO stands in solidarity w/ the British govt & and the people of Britain. #Woolwich