Al je vermaak in één zwarte doos

De Xbox One is gepresenteerd Microsoft noemt het een „all in one entertainment systeem” Voor games, tv, muziek en films

This product image released by Microsoft shows the new Xbox One entertainment console that will go on sale later this year. Microsoft is seeking to stay ahead of rivals in announcing that new content that can be downloaded for the popular "Call of Duty" game will launch first on Xbox One. Microsoft says more games will be shown at next month's E3 video game conference in Los Angeles. (AP Photo/Microsoft)
This product image released by Microsoft shows the new Xbox One entertainment console that will go on sale later this year. Microsoft is seeking to stay ahead of rivals in announcing that new content that can be downloaded for the popular "Call of Duty" game will launch first on Xbox One. Microsoft says more games will be shown at next month's E3 video game conference in Los Angeles. (AP Photo/Microsoft) AP

Waarom moest er iets nieuws komen?

De Xbox One is de update van de populaire maar stokoude Xbox 360 (bouwjaar 2005). Van die Xbox 360 werden er zo’n 76 miljoen verkocht en dat maakt Microsoft tot een succesvolle consolefabrikant – in een nek-aan-nekrace met de Sony PlayStation. Maar spelcomputers hebben een deel van hun aantrekkingskracht verloren, omdat mensen liever games spelen op smartphones en tablet pc’s. De verkoop van losse speltitels loopt terug, de spelcomputers raken verouderd. Bij Microsoft vielen de inkomsten uit de Xbox-tak tegen. Hoogste tijd voor een nieuwe machine: de Xbox One. En niet ‘Xbox 720’, zoals de techwereld tot gisteren dacht.

In plaats van spelcomputer of console spreekt Microsoft liever over een all in one entertainment systeem. Eén apparaat voor games, tv, muziek en films. De concurrentie voor de Xbox One is sterk. De Wii U van Nintendo is net uit, Sony brengt dit jaar de PlayStation 4 uit. Maar aangezien de Xbox ook je settopbox en blu-rayspeler wil vervangen, is het concurrentieveld nog groter.

Wat maakt de Xbox One bijzonder?

De Xbox One moet het hebben van bedieningsgemak zonder afstandsbediening. Het systeem start op als je „Xbox On” zegt en herkent welke gebruiker dat zegt. Naast spraakherkenning is bewegingsscanner Kinect een vast onderdeel. Met een paar zwaai- en knijpbewegingen navigeer je door het nieuwe thuismenu (daar kom je door „Xbox Home” te zeggen). Tijdens de demo’s wisselt de Xbox razendsnel tussen live-tv, spel of een film, telkens met een stemcommando.

Hoe werkt het samen met je tv?

Dit entertainmentapparaat is sterk gericht op live televisie. Het tv-pakket wordt gepersonaliseerd en gekoppeld aan sociale netwerken. Intelligent tv heet het, als een soort overtreffende trap van de term smart tv die fabrikanten doorgaans gebruiken. Het is onduidelijk in hoeverre die Amerikaanse interactieve tv-gidsen straks ook in de Nederlandse huiskamer werken. Snapt Xbox One straks ook je Ziggo, UPC of KPN-abonnement? Bijzonder is de beloofde televisieserie op basis van het Xbox-spel Halo, gemaakt door Steven Spielberg. Het lijkt dat Microsoft zijn eigen tv-series wil gaan produceren, net als Netflix dat inmiddels doet.

Wat staat er straks in de huiskamer?

De Xbox One is een vrij logge maar strak afgewerkte zwarte doos, met daarin een muisstille 64 bit computer met 500 GB harddisk en 8 GB werkgeheugen. De processor is een stuk krachtiger dan de Xbox 360.

Bij het systeem zit ook de Kinect controller die menselijke bewegingen herkent, Microsofts succesvolle antwoord op de Wii-controller. De nieuwe Kinect-versie herkent meer details in bewegingen, en ziet zelfs de verkleuringen van je huid als je verhit raakt van een game. Smartglass, waarbij je je smartphone of tablet als afstandsbediening gebruikt, werkt ook met Xbox One samen.

Het nieuwe Xbox One thuismenu lijkt qua vormgeving veel op de gekleurde tegeltjes van Windows Phone en het startmenu van Windows 8. Onder de motorkap van Xbox zit dan ook Windows technologie, zodat je ook eenvoudig kunt multitasken, bijvoorbeeld een webbrowser openen tijdens een game of film. Of even een Skype-gesprek voeren tijdens het tv-kijken. Het scherm laat zich bij die gelijktijdige taken eenvoudig splitsen met een spraakcommando „Snap”.

En wat doen we online?

Xbox Live, de dienst waarmee Xbox-gebruikers tegen elkaar spelen en nieuwe titels kunnen downloaden, draait straks op 300.000 servers in Microsofts datacentra. Gameontwikkelaars kunnen de webservers inzetten om hun spellen uit te breiden. Microsoft belooft je films, muziek en spellen op het web te bewaren, zodat je ze overal kunt bekijken. De Xbox One is meteen een soort videorecorder voor je spellen, zodat je de beste gamemomenten kunt bewaren en delen met anderen. Je hoeft niet per se een continue internetverbinding te hebben om te gamen, maar spellen moeten wel eerst op de harddisk geïnstalleerd worden. Microsoft zou ook een extra tarief willen vragen als je tweedehands of geleende games wilt spelen. En een laatste tegenvaller: de huidige Xbox 360-spellen werken niet meer op je nieuwe Xbox One.

Bekijk de Xbox One op nrc.nl/tech

    • Marc Hijink