Ai Weiwei reconstrueert gevangenschap in eerste clip nieuwe album

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei komt binnenkort met een nieuw album en brengt dat onder aandacht met een bijzondere clip bij de eerste single van de plaat, het heavy metal-liedje ‘Dumbass’. De video is een aanklacht tegen de politiestaat die China in zijn ogen is.

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei komt binnenkort met zijn eerste muziekalbum en brengt dat onder aandacht met een bijzondere clip bij de eerste single van de plaat, het heavy metal-liedje ‘Dumbass’. De video is een aanklacht tegen de politiestaat die China in zijn ogen is.

De clip is een reconstructie van de 81 dagen die Ai in 2011 gevangen zat op verdenking van het verraden van staatsgeheimen en uiteindelijk veroordeeld werd voor belastingontduiking. Ai wordt in de clip bij alles wat hij doet - of het nu eten, slapen, sporten of douchen is - gevolgd door twee op het oog emotieloze bewakers. De video zit vol met metaforen en de tekst van het lied is bij vlagen erg grof: Ai zal zich er bij de Chinese autoriteiten opnieuw niet erg populair mee maken.

Op een perspresentatie zei Ai vanochtend dat het nummer en de clip een ode zijn aan alle Chinezen die niet de mogelijkheid hebben om zich uit te spreken:

“Dit is bedoeld voor alle mensen die nooit de mogelijkheid zullen hebben hun stem te laten horen. Dit gaat niet om slechts één generatie, want in de afgelopen zesitg jaar is er een ontelbaar aantal mensen geweest dat gedood is of uit hun huizen is weggenomen, soms zelfs gemarteld tot de dood.”

‘Dumbass’ is de eerste single van Ai’s album ‘The Divine Comedy’, dat een mix gaat worden van heavy metal-, punk- en popsongs. Wei, die bekend is om zijn conceptuele kunst, architectuur en schilderijen, kreeg naar eigen zeggen belangstelling voor muziek tijdens zijn gevangenschap. Bij het maken van het album is hij geholpen door bekende Chinese rockartiesten. Twee liedjes op de cd gaan over de blinde activist Chen Guangcheng, die internationaal bekend werd vorig jaar door zijn vlucht uit huisarrest naar de Amerikaanse ambassade.

    • Pim van den Dool