Zeker 91 doden door tornado Oklahoma, onder wie twintig kinderen

Een jongen wordt onder het puin getrokken van de ingestorte Plaza Towers basisschool in het plaatsje Moore. Foto: AP / Sue Ogrocki

Door een zeer krachtige tornado zijn in de staat Oklahoma zeker 91 doden gevallen, onder wie zeker twintig kinderen. Dit aantal zal waarschijnlijk nog toenemen.

Eerder was nog sprake van een dodental van zeker 51, maar dat is ondertussen opgelopen tot zeker 91, heeft een ambtenaar vanochtend aan de Amerikaanse zender CNN laten weten.

De tornado raasde gisteravond en -nacht over voorsteden ten zuiden van Oklahoma City. Deze zijn compleet verwoest. Op sommige plekken is brand uitgebroken. De tornado was bijna een kilometer breed en had een snelheid van 320 kilometer per uur.

In het ziekenhuis worden op dit moment 120 mensen behandeld, meldt persbureau AP. Onder hen bevinden zich ongeveer vijftig kinderen. Ten minste tien gewonden verkeren in kritieke toestand.

Basisschool in plaatsje Moore ingestort

In het plaatsje Moore stortte de basisschool Plaza Towers in. Daarbij zijn doden gevallen, melden verschillende Amerikaanse media. Het precieze aantal is nog niet bekend. Verschillende kinderen zijn levend onder het puin vandaan getrokken.

Een ooggetuige vertelde aan persbureau AP dat omwonenden de basisschool in vluchtten, in de veronderstelling daar veiliger te zijn. Obama heeft gebeld met de burgemeester van Moore Mary Fallin om steun te betuigen. De Amerikaanse president heeft de situatie in Oklahoma uitgeroepen tot een grote ramp en federale hulp beschikbaar gesteld voor de hulpverlening als aanvulling op de eigen inspanningen van de staat en de lokale overheid. De federale hulpdienst FEMA heeft een speciaal team naar Oklahoma gestuurd om de autoriteiten daar te helpen. De zoektocht naar overlevenden duurt nog steeds voort.

Particulieren en eigenaren van bedrijven die gedupeerd zijn kunnen bovendien nu federale hulp aanvragen voor onder meer tijdelijke huisvesting of reparatie van woningen, of goedkope leningen om schade die niet door verzekeringen wordt gedekt te herstellen.

Gebied staat bekend als ‘Tornado Alley’

De staten Oklahoma, Iowa en Kansas kampten gisteren al met zware stormen en tornado’s. Daarbij vielen twee dodelijke slachtoffers.

Het vandaag getroffen gebied bij Oklahoma City werd in 1999 ook getroffen door een tornado. De storm behaalde snelheden van 486 kilometer per uur, de grootste snelheid ooit gemeten. Toen vielen twee doden en werden 8.000 huizen verwoest. Het gebied staat ook wel bekend als ‘Tornado Alley’.

Het plaatsje Moore ligt vlak onder Oklahoma City:


View Larger Map

    • Eva de Valk