Xbox One: één zwarte doos voor al je vermaak

De nieuwe Xbox One van Microsoft

Wat hebben regisseur Steven Spielberg en Microsoft-topman Steve Ballmer met elkaar gemeen? Ze hebben allebei een belang in de nieuwe Xbox One. Spielberg gaat een tv-serie maken op basis van het Xbox-spel Halo. Dat is de troef die Microsoft bewaard had voor de presentatie van de nieuwe Xbox One spelcomputer, vanavond in Redmond,vlakbij Seattle.

De Xbox One  is de update van de populaire maar stokoude Xbox 360 (bouwjaar 2005). ”All in one entertainment” is de term die Microsoft gebruikt voor het nieuwe systeem : één apparaat voor games, live tv, muziek en films. De concurrentie voor de Xbox One is sterk. De Wii U van Nintendo is net uit, Sony brengt dit jaar de PlayStation 4 uit. Maar aangezien de Xbox ook de settopbox en de blu-ray speler wil vervangen, is het concurrentieveld van Microsoft eigenlijk veel groter. Vergeet Apple TV of Google TV, de Xbox wordt je digitale huiskamer voor de komende vijf tot zeven jaar, hoopt het techbedrijf uit Redmond.

Xbox kijkt en luistert zelf

De Xbox One moet het hebben van bedieningsgemak zonder afstandsbediening. Het systeem start op als je “Xbox On!” roept en herkent meteen de stem van de gebruiker. Naast spraakherkenning is ook de bewegingsscanner, Kinect, onderdeel van het pakket. Met een paar zwaai- en knijpbewegingen  navigeer je door het nieuwe thuismenu (zeg “Xbox Home”). Tijdens de demo’s wisselt de Xbox razendsnel tussen live-tv, spel of een film, telkens met een stemcommando.

Dit entertainment-apparaat - de term console laat Microsoft achterwege -  is sterk gericht op live televisie. Het tv-pakket wordt geïndividualiseerd, op maat geleverd en gekoppeld aan sociale netwerken. Intelligent tv heet het, als een soort overtreffende trap van ‘smart tv’.  Het is onduidelijk in hoeverre alle Amerikaanse interactieve tv-gidsen straks ook in de Nederlandse huiskamer zullen werken. Snapt Xbox One ook je Ziggo, UPC of KPN-abonnement? Bijzonder is de beloofde televisie-serie op basis van het Xbox-spel Halo, gemaakt door Steven Spielberg. Het lijkt alsof Microsoft zijn eigen tv-series wil gaan produceren, net als Netflix dat inmiddels doet.

Windows 8 on steroids

Weer een zwart kastje onder de tv, maar wel stijlvol.

Het Xbox One thuismenu heeft qua uiterlijk veel weg van Windows Phone en het startmenu van Windows 8. Onder de motorkap van Xbox zit Windows technologie, zodat je ook eenvoudig  kunt multitasken, bijvoorbeeld een webbrowser openen tijdens een game. Of even een Skype-gesprek voeren tijdens het tv-kijken. Het scherm laat zich splitsen met het  spraakcommando “Snap”. Tijdens de demo’s werkte het vlekkeloos: je zou willen dat een Windows tablet pc zo simpel zou werken. Xbox One heeft wel iets van Windows 8 on steroids - een opgevoerde versie van Windows voor je pc.

In tegenstelling tot Sony’s presentatie van de PlayStation 4 laat Microsoft al wel zien welke hardware je in huis haalt. Het is een vierkante zwarte doos - stijlvol, dat wel - met daarin een muisstille 64 bit computer met 500 GB harddisk en 8 GB werkgeheugen. De processor heeft meer dan 5 miljard transistoren, veel krachtiger dan de huidige Xbox. Bij het systeem zit ook de Kinect controller die menselijke bewegingen herkent; Microsofts antwoord op de Wii controller. De nieuwe Kinect-versie (zie de demo hier) herkent meer details in bewegingen, en ziet zelfs je hartslag en verkleuringen van je huid als je verhit raakt van een game. Kinect is een verplicht onderdeel van de nieuwe spelcomputer. Smartglass, waarbij je je smartphone of tablet als  afstandsbediening gebruikt, werkt ook met Xbox One samen.

Videorecorder voor games

Xbox Live draait op 300.000 servers in de Windows Azure Cloud. Opvallend: gameontwikkelaars kunen straks ook de computerkracht van de cloud gebruiken om hun spellen te ondersteunen. Microsoft belooft voor de Xbox Live klanten ook al hun films, muziek en spellen op het web te bewaren, zodat je ze overal kunt bekijken. En de Xbox One is ook meteen een soort videorecorder voor je spellen, zodat je de beste gamemomenten kunt bewaren en delen met anderen.

Uit een preview die techtijdschrift Wired van de Xbox One kreeg, blijkt dat spellen eerst op de harddisk geïnstalleerd moeten worden. Microsoft zou bovendien een tarief willen vragen als je tweedehands of geleende games wilt gaan spelen.

What follows naturally from this is that each disc would have to be tied to a unique Xbox Live account, else you could take a single disc and pass it between everyone you know and copy the game over and over. Since this is clearly not going to happen, each disc must then only install for a single owner.

Microsoft belooft later meer details bekend te maken over de manier waarop je geleende games op een ander systeem kunt spelen. Een vergoeding schijnt toch niet gevraagd te worden. Oude 360-spellen zullen in ieder geval niet meer werken op je nieuwe Xbox-systeem. Verder: een internetverbinding is noodzakelijk, maar die hoeft niet altijd aan te staan. Meer in de FAQ van de Xbox One.

De eerste nieuwe gametitels voor de Xbox One zijn er al. Electronic Arts (dat had aangegeven niet meer te ontwikkelen voor Wii U) begint een “bijzondere relatie met Microsoft” en komt onder meer met Fifa 14. Ook de nieuwe Call of Duty: Ghosts komt op Xbox One uit, net als Forza Motorsport 5 en Quantum Break. Meer nieuws volgt er begin juni, als gamebeurs E3 wordt gehouden. Bij wijze van cliffhanger:  de Xbox One wordt wereldwijd geïntroduceerd “later in het jaar”. Vermoedelijk is dat net voor de kerstdagen.  Prijs: nog niet bekend.

Officiële specificaties:

Xbox One was designed from the ground up to be the centerpiece of every living room with modern hardware, and it features the all-new Kinect, the new Xbox One Wireless Controller, a 500GB hard drive,3 an eight-core, x86 processor, wireless networking connectivity, HDMI®, three super-speed USB 3.0 ports, and a high-speed Blu-ray disc player. Features include the following:

Xbox One console. Designed with the 21st century living room in mind, the Xbox One console features a premium design with a gloss black finish, horizontal orientation and a slot-loading Blu-ray™ disc player.

Updated wireless controller. Enhanced with more than 40 technical and design innovations, the new impulse triggers offer precise haptic fingertip feedback and a newly engineered D-pad delivers greater responsiveness and control.4 An infrared LED on the front of the controller allows Kinect to automatically recognize you, making it easier to pick up and play.

Redesigned Kinect. It includes a 1080p, HD camera that captures video at 30 frames per second. All-new, active-infrared capabilities increase precision, allowing it to work in nearly any lighting condition and expanding field of view to accommodate a greater variety of room sizes. Microsoft proprietary Time-of-Flight technology measures the time it takes individual photons to rebound off you to create unprecedented accuracy and precision. The new noise-isolating multimicrophone array filters ambient sounds to recognize natural speaking voices even in crowded rooms.

Zie ook de vergelijking met de specs van de PlayStation 4.

Reclamefilmpje van Microsoft:

 

    • Marc Hijink