‘We willen af van het heen-en-weer-gevoel’

Na vier jaar eredivisie degradeert VVV-Venlo naar de eerste divisie. Voorzitter Hai Berden ziet de club op termijn weer terugkeren.

Antonia met Deventer fans in Venlo. Go Ahead strijdt nu met Volendam om een eredivisieplek. Foto ANP

Door een 3-0 thuisnederlaag tegen Go Ahead Eagles is VVV uit Venlo na vier seizoenen in de eredivisie gedegradeerd naar de eerste divisie. Voorzitter Hai Berden was zondagmiddag een van de teleurgestelde toeschouwers in het oude stadionnetje De Koel.

Had u na de snelle 1-0 achterstand nog geloof in handhaving?

„In eerdere play-offs speelde VVV zich in de laatste seconden van de wedstrijd veilig. Nu leek de opdracht eenvoudiger. Het team had de volle negentig minuten om aan de belangrijkste opdracht te voldoen: winnen. Ik ben er nog lang in blijven geloven. Toen moesten we er per se een paar ballen in krijgen. Maar hoe gaat dat vaak? Als de eerste valt, kan een roes ontstaan, waarin alsnog mooie dingen kunnen gebeuren. Een minuut of twintig voor het einde drong tot me door dat dit moment niet zou komen. Echte kansen had VVV niet. Spelers kregen zware schouders, geloofden er niet meer in.”

Los van de play-offs, waar ging het dit seizoen mis?

„In voorgaande seizoenen hadden we altijd wel wat ‘sterkhouders’ in de gelederen, jongens die iets extra’s gaven. De Japanner Keisuke Honda en de Nigeriaan Ahmed Musa die later aan CSKA Moskou zijn verkocht. De Japanner Maya Yoshida die nu bij Southampton in de Premier League speelt. De laatste wedstrijden heeft Niki Mäenpää erg goed gekeept, maar de rest van het seizoen ontbraken de spelers die de rest van het elftal op sleeptouw konden nemen. Het team knokte het hele seizoen tegen degradatie. Dat zorgde voor metaalmoeheid. Tegen Go Ahead heeft dat VVV misschien wel genekt. Na zoveel wedstrijden verdedigen, moest het plotseling van de aanval komen.”

Wat betekent de degradatie?

„In elk geval diezelfde omschakeling naar meer aanvallen. Dus deels ook een ander type spelers. Onze mogelijkheden bij aankopen worden beperkter. Voorheen haalden we veel Japanse en Nigeriaanse talenten. Maar om spelers van buiten de EU te mogen halen, moeten ze aantoonbaar kwaliteit hebben en minstens 220.000 euro verdienen. Onbetaalbaar voor een eerstedivisieclub. We moeten meer spelers binnen de EU zoeken. Geldproblemen hoeven we niet te krijgen. Inkomsten gaan achteruit, maar ook de uitgaven.”

Lopen de plannen voor een nieuw stadion nu gevaar?

„Nee. De nadruk komt meer te liggen op multifunctionaliteit. Het heet nu ook het Event Center Venlo. Met 22 wedstrijden alleen valt zo’n locatie niet te exploiteren. Venlo trekt nu al zestien tot zeventien miljoen Duitsers per jaar. Dus komen er nijverheidsmarkten. We denken aan exposities en muziekevenementen. Het is wachten op een uitspraak van de Raad van State naar aanleiding van klachten van omwonenden. Bij groen licht kan de bouw begin volgend jaar beginnen en is alles eind 2015 klaar. Met bijna de dubbele toeschouwerscapaciteit heeft VVV een begroting waarmee de club zich structureel kan handhaven in de eredivisie. Zijn we eindelijk van dat permanente heen-en-weer-gevoel af.”

    • Paul van der Steen